Moszkva nekiment Washingtonnak

A szíriai helyzettel kapcsolatos, Oroszországot érintő bírálatokkal Washington tulajdonképpen a terroristákat támogatja – jelentette ki csütörtökön Moszkvában Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Rjabkov szerint felháborító a Washingtonból hallható nyilatkozatok ultimátumszerű hangneme.

„Leplezetlen cinikus fenyegetések érnek bennünket és azokat, akik a gyakorlatban harcolnak a terrorizmus ellen Szíriában. Nem tudjuk másképp ezt jellemezni, mint a terroristák tényleges amerikai támogatásaként”- fogalmazott Rjabkov.   

Leszögezte, hogy Moszkva számára elfogadhatatlan a hét napra szóló amerikai tűzszüneti javaslat, és továbbra is 48 órás aleppói „humanitárius fegyvernyugvásban” gondolkodik.  

A moszkvai politikus John Kirby amerikai külügyi szóvivő előző napi nyilatkozatára reagált. Kirby arra figyelmeztetett: a szélsőségesek arra használhatják ki a szíriai hatalmi vákuumot, hogy kiszélesítsék hadműveleteiket, és támadásokat hajtsanak végre orosz érdekeltségek vagy akár orosz városok ellen. Azt is mondta, hogy az orosz katonákat Szíriából hullazsákokban szállíthatják vissza hazájukba.   

Hírdetés

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ügyetlennek minősítette Kirby kijelentését, egyben megerősítette, hogy az orosz légierő folytatja szíriai hadműveleteit. Elutasította egyben azokat a vádakat, hogy az orosz légierő részt venne a szíriai békés lakosság elleni támadásokban. Mint kifejtette, az orosz fegyveres erők kizárólag a nemzetközi joggal összhangban cselekszenek.  

John Kerry amerikai külügyminiszter a minap arra szólította fel Moszkvát, hogy az orosz légierő gépei ne repüljenek a szíriai csataterek, így Aleppó fölé sem. 

A Kreml szóvivője felszólította az Egyesült Államokat, ha nem képes teljesíteni vállalt kötelezettségét (elválasztani a szíriai felkelőket a szélsőségesektől), akkor ne bújjon az Oroszország elleni kirohanások mögé. Ez korántsem tisztességes – mondta Peszkov, és hozzátette, hogy az effajta politizálás nem segíti elő a terrorizmus elleni harcot.

Rovatok: KülföldTelepülés: OroszországCímkék: Oroszország, Egyesült Államok, oroszok Szíriában, szíriai helyzet, szíriai konfliktus, szíriai polgárháború, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »