Moszkva szerint az ukrán biztonságiak elhurcolták az orosz állami tévé kijevi tudósítóját

Moszkva szerint az ukrán biztonságiak elhurcolták az orosz állami tévé kijevi tudósítóját

Moszkva. Elfogta Kijevben és ismeretlen helyre szállította az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Anna Kurbatovát, a Pervij Kanal (Elsõ Csatorna) elnevezésû orosz állami televízió tudósítóját – közölte szerdán a csatorna sajtószolgálata.

A TASZSZ állami hírügynökség értesülése szerint a tudósítót kitoloncolják Ukrajnából.
A 29 éves Kurbatovát az ukrán fõváros központjában található otthona közelében ültették autóba az SZBU emberei. A Pervij Kanal közleménye szerint az újságírónõt korábban többször megfenyegették, egyebek között az ukrán függetlenség napjáról készített beszámolója miatt. Kurbatova az ukrán hatóságoknak az újságírókkal szembeni fellépésérõl is tudósított.

Az orosz tévécsatorna emlékeztetett rá, hogy Kijev nemrégiben kitoloncoltatta Tamara Nyerszeszjant, az orosz állami rádió és televízió tudósítónõjét is, 2015-ben pedig kiutasította au ugyancsak Pervij Kanal megbízásából dolgozó Alekszandra Cserepnyinát és Jelena Makarovát.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivõje közölte, hogy az orosz vezetésnek nincs tudomása Anna Kurbatova hollétérõl, de erõfeszítéseket tesz a helyzet tisztázására.

Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivõje a Facebook közösségi portálon közölte, hogy Anna Kurbatovát kitoloncolják Oroszországba. Az ukrán hatóságok jelenleg az orosz újságírónõ hivatalos kiutasításához szükséges dokumentumok összeállításán dolgoznak – tette hozzá.

Az SZBU szóvivõje "ostobaságnak" nevezte az orosz újságírónõ elrablására vonatkozó orosz híradásokat. Ukrajna jogállam, és rendvédelmi szervei kizárólag a hatályos jogszabályok keretein belül tevékenykednek" – hangsúlyozta. Hozzáfûzte, hogy ez történik mindenkivel, aki megengedi magának, hogy Ukrajna lejáratásával foglalkozzon.

Kurbatova szombaton felkerült az ukrán Mirotvorec (Béketeremtõ) elnevezésû ukrán nacionalista weboldalra, amely az állítólag Ukrajna biztonságát veszélyeztetõ személyek adatait tartalmazza. Az újságírónõt azzal vádolták meg, hogy ukránellenes propagandát folytatott, valamint manipulálta a társadalmi jelentõségû információkat és tendeciózus módon számolt be az eseményekrõl.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »