Mozgolódik a Yellowstone szupervulkánja

Mozgolódik a Yellowstone szupervulkánja

Geológiai értelemben véve mozgalmas volt a június Yellowstone környékén. Két hét alatt a nemzeti park mélyén fekvõ szupervulkánt összesen 878 földrengés rázta meg. A földrengéshullám június 12-én vette kezdetét, az amerikai földtani szolgálat egyetlen hét leforgása alatt 464 rengést regisztrált.

„Egy hét alatt ez volt a legmagasabb földrengésszám, amit a Yellowstone területén regisztráltunk az elmúlt öt évben" – írta az amerikai földtani szolgálat (USGS) közleménye. A földrengések többsége nem haladta meg az 1 magnitúdót, a több száz földmozgás közül a legnagyobb viszont elérte a 4,4-es erõsséget, ami 2014 óta a legerõsebb ilyen jellegû esemény volt.

A szakértõk véleménye alapján ugyanakkor nem kell hatalmasabb katasztrófától, például kitöréstõl tartani. Olyannyira nem, hogy az USGS szerint 1 a 730 000-hez az esélye annak, hogy a tûzhányó az elkövetkezendõ idõszakban aktívvá válik, így a riasztási státuszt is zölden hagyták.

„A földrengéshullámok gyakori jelenségnek mondhatók a Yellowstone parkban: átlagosan 1500-2000 földrengés történik itt évente, ezek 40-50 százaléka földrengéshullámok részei" – nyilatkozta Jamie Farrell, a Yellowstone Vulkánmegfigyelõ Intézet (YVO) munkatársa a Newsweek hírportálnak.

Habár a legújabb, júniusban tapasztalt földrengéshullám erõsebbnek bizonyult a megszokottnál, a kutató szerint semmi nem utal arra, hogy azt a felszín alatti magma mozgása idézte elõ.

Honnan lehet tudni, hogy a szupervulkán kitörésre készül?

A geológusok folyamatosan monitorozzák a Yellowstone szupervulkánját és szokatlan aktivitás jeleit keresik. Farrell szerint ezek a jelek eléggé egyértelmûek: a szeizmicitás megnövekszik, nagymértékben deformálódik a felszín, megváltozik a hidrotermális rendszer és a gázkibocsátás.

Hírdetés

Ha csupán egyetlen dolgot észlelünk ezek közül, az nem feltétlenül utal arra, hogy a szupervulkán ki fog törni. Amennyiben viszont valamennyi gyanús jelet egyszerre detektáljuk, már ki kell adni a vörös riasztást" – mondta Farrell.

Milyen hatása lenne egy esetleges kitörésnek?

Szerencsére a Yellowstone szupervulkánja nem tartozik a legaktívabb tûzhányók közé. Az elmúlt 2,1 millió évben három számottevõen nagy kitörést produkált, a jelentõsek közül az utolsó mintegy 640 000 éve történt.

Felmerül a kérdés, mi történne egy esetleges kitöréskor? Jacob Lowenstern, az YVO tudósa szerint nem sok minden.

„Nagy valószínûséggel lávafolyás keletkezne, ahogy a legutóbbi, 640 000 éves nagy szuperkitörés elõtti 80 kisebb kitörés során is" – mondta a kutató, aki szerint egy ilyen esemény minden bizonnyal hatással lenne a Yellowstone parkra, világméretû problémákat azonban biztosan nem okozna.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »