MSZP-kampány: nagyon idegesek a Jókai utcában

MSZP-kampány: nagyon idegesek a Jókai utcában

Érdektelennek, súlytalannak látják saját kampányukat a Magyar Szocialista Párt (MSZP) politikusai. A teljes baloldali összeboruláson belül feszültséget gerjeszt, hogy közös miniszterelnök-jelöltjük, Mesterházy Attila kivonta magát a munkából, ezek mellett úgy tűnik, Ron Werber stratégiája a párton belül is akadályokba ütközik – írta szerdán az Origo.hu.

Káosz uralkodik az ellenzéki összeborulók házánál, a 2014-es parlamenti választásokat megelőző kampányidőszak időzítésében nincs konszenzus a felek között. Az Index korábban arról írt, hogy a Magyar Nemzet által kirobbantott Simon-ügy miatt tartja vissza Ron Werber izraeli kampánytanácsadó Mesterházy Attila kampányát.

Csak a plakátokon Mesterházy

Az összeborulók pártjainak ez nem tetszik: a miniszterelnök-jelöltjük meg sem szólal, fórumot nem tart, noha a Mesterházyval fémjelzett óriásplakátok már az utcákon vannak, az MSZP elnöke a többi jelölt szórólapjain is ott van.

A karaktergyilkos kampányok megkomponálásában jártas Werber, akinek korábban az is kérdéses volt, hogy mi lesz a feladata a szocialista pártban, kiborult, szerinte – a külföldi bankszámlákon parkoltatott pénzek miatt leszerepelt és azóta a pártból kilépett – Simon Gábor ügyének le kell csendesednie ahhoz, hogy Mesterházy kampánygépezete felbőghessen. Meglátása szerint március eleje az erre alkalmas időpont, így tudja garantálni a sikereket.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és helyettese, Simon Gábor

Tény, hogy az MSZP első embere eltűnt. Az eredetileg február 14-re tervezett baloldali kampánynyitót is elhalasztották, amit a fiókból ismét előhúzott szóvivőjük, Budai Bernadett azzal magyarázott, hogy ez az egész túl van gondolva, csak technikai, szervezési dolgok állnak a háttérben. Emlékezetes, a kampány hivatalos nyitónapján Mesterházy helyett is Gyurcsány Ferenc értékelte az évet egy fővárosi luxusszállodában, bár utóbbi legalább megtapsoltatta a Hiltonban egybegyűltekkel azt a Mesterházyt, aki a nyilvánosság helyett a blogírást választotta a véleményformálásra.

Súlytalan és megjegyezhetetlen

Hírdetés

A kedélyek továbbra sem csitulnak, a balliberális oldal jelöltjei szerint az országos kampány nem a megfelelő módon zajlik. Az Origo cikke több, a folyamatokra rálátó, de név nélkül nyilatkozó MSZP-s politikus véleményét idézi. Kiderült, a Jókai utcában feszült a légkör, több szocialista jelölt is „forrongott” Mesterházy miatt, mondván, nem veszi ki a részét eléggé a kampányból.

Az MSZP-nél azt érzik, hiába jönnek elő bármivel, a párthoz köthető botrányok és korrupciós ügyek mindent elsöpörnek. „Összeállítjuk a válaszokat a Fidesz lehetséges reakcióira. Majd akkor az egészet szétbombázza, hogy Simon Gábort éppen akkor hallgatják ki gyanúsítottként.” – Kigondoljuk, felépítjük, majd jön a Fidesz, és lerombolja. – Mesterházyt leblokkolta Simon Gábor, Gyurcsányt blokkolja Őszöd, Bajnainak csak néhány száz fős tüntetésekre futja. A plakátjaink, üzeneteink megjegyezhetetlenek, szakpolitikusi megnyilvánulásaink súlytalanok.

El kéne kerülni, hogy a választóink azt gondolják: ezek nem is akarnak nyerni. Pedig pont úgy viselkedünk.

Mesterházy most mit is csinál?

Az Origo úgy tudja, Gyurcsány és Bajnai is értetlenül áll Mesterházy dolgai előtt, és arra kérték őt, hogy avassa be őket kampánya részleteibe. Az összeborulók miniszterelnök-jelöltje erre azzal állt elő, hogy a Ron Werber által felépített stratégiát követi, amitől nem fog eltérni. Ehhez képest a szocialista párt kampánystábjának egyik tagja nemrég a HVG-nek azt mondta, nem Werber az, aki „meghatározza a kampány menetrendjét, nem ő szüli a stratégiát, ezért a párt választott tisztségviselői a felelősek”.

Mindenesetre kedden Tiszaújvárosba ment Mesterházy, ahol bejelentette, hogy intenzív kampánykörútra indul, egy hónapig ki sem fog szállni a kocsiból, így a Ron Werber által kigondolt roadshow részeként két választási ígéret között főtereken sétálhat és piacokon vásárolhat majd.

Nagyon kedvezőtlen számok

Növelheti a feszültségek a baloldali táboron belül, hogy az elmúlt napokban olyan felmérések láttak napvilágot, amely szerint csökkent az összeborulás támogatottsága, miközben nőtt a Fidesz–KDNP-é. Vélhetően a Simon-ügy hatására a januári 24 százalékról 18 százalékra csökkent a baloldali pártokkal szimpatizálók aránya a teljes népességen belül. Szintén csökkent a januárihoz képest a részvételüket biztosra ígérő szavazókon belül a baloldaliak aránya: 26 százalékról 17 százalékra – tartalmazza a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásának eredménye.

A Tárki szerdán közzétett kutatása szerint a teljes népességen belül februárra 38 százalékra nőtt a kormánypártok támogatottsága a januári 29 százalékról. Januárban pártonként kérdeztek rá az MSZP, az Együtt 2014 – PM és a Demokratikus Koalíció támogatottságára, és a három párt összesített eredménye 21 százalék volt. Februárban már az Összefogás támogatottságát mérték, amely szintén 21 százalékot tett ki. A pártválasztók körében a három párt népszerűsége januárban 35 százalékos, februárban az Összefogásé 27 százalékos volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »