Nácihiszti Ausztriában: az FPÖ és a "jobboldali nézetekre emlékeztető" kancellárjelölt ellen tüntettek Bécsben

Nácihiszti Ausztriában: az FPÖ és a "jobboldali nézetekre emlékeztető" kancellárjelölt ellen tüntettek Bécsben

Több mint háromezren tüntettek szerda este Bécsben az október 15-i parlamenti választásokon harmadik helyet elért Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lehetséges kormánykoalíciós tagsága ellen.

A tiltakozók gyertyákat, lámpásokat, fáklyákat és transzparenseket is vittek magukkal a megmozduláson, egyfajta kört alkottak a bécsi kormányzati negyed körül – írta le a tüntetést a TASZSZ orosz hírügynökség.

Több tüntető közölte, hogy az FPÖ-n belüli konkrét személyeknek a kormányban való részvétele ellen tiltakoznak, mert szerintük ezek az emberek "szélsőséges jobboldaliakkal állnak kapcsolatban".

A TASZSZ jelentése szerint a tüntetők nagy része diákokból, "bevándorló hátterű emberekből" és baloldali nézeteket valló tiltakozókból állt.

Többen közülük bírálták Sebastian Kurzot, a választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjét és Ausztria következő kancellárját. A 31 éves konzervatív politikus mondanivalója szerintük "olykor jobboldali nézetekre emlékeztet".

A tüntetés szervezői szerint 8-10 ezer ember vett részt a megmozduláson.

Sebastian Kurz október közepén jelentette be, hogy pártja koalíciós tárgyalásokat kezd az FPÖ-vel. Döntését azzal indokolta, hogy a két párt politikájában sok a tartalmi átfedés, és mindketten a gyökeres változás hívei. Az ÖVP és az FPÖ egyaránt szeretné zéróra csökkenteni az illegális bevándorlást, kevésbé vonzóvá tenné az osztrák jóléti rendszert a gazdasági bevándorlók számára, és adócsökkentést tervez az alsó jövedelemkategóriákba tartozók számára.

Az FPÖ jelezte: akkor lép koalícióra a néppártiakkal, ha megkapja a belügyminiszteri tárcát, amely személyesen a pártot vezető Heinz-Christian Strache irányítása alá kerülhet. Az FPÖ emellett svájci mintára közvetlen demokráciát építene ki Ausztriában.

Az október 15-i parlamenti választásokon a néppártiak 31,5 százalékot, a szociáldemokraták 26,9 százalékot, a szabadságpártiak pedig 26 százalékot kaptak.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Virágcserével üzente meg az FPÖ, hogy újabban "árkot temetni és hidat építeni" akarnak


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »