Nagy az érdeklődés a Köldökzsinór Program és Babakötvény iránt a Felvidéken

Nagy az érdeklődés a Köldökzsinór Program és Babakötvény iránt a Felvidéken

POZSONY. Januártól igényelhető a Magyarországon már bevált Köldökzsinór Program és a Babakötvény is a felvidéken születendő magyar gyermekek számára is. A program iránt máris nagy az érdeklődés.

A magyar parlament 2017. december 12-én fogadta el a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló jogszabály módosítását, amely lehetővé teszi a magyarországi támogatások kiterjesztését a határokon túl élő magyarok számára is. Felvidéken Pozsonyban és Kassán a magyar konzulátusokon, valamint Szövetség a Közös Célokért (SZKC) irodáiban adnak tájékoztatást a program elérhetőségéről. A támogatás iránt máris nagy az érdeklődés.

 „A 2017. június 30-a után született gyermekek után lehet az egyszeri anyasági támogatást, az egyszeri életkezdési támogatást igényelni, illetve a harmadik lépcsőfokban meg lehet nyitni a számukra a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálati kapuinál a Start számlát. Ennek a feltétele, hogy a szülőknek és a gyermeknek is rendelkeznie kell Magyar igazolvánnyal. A Szövetség a Közös Célokért irodáiban, itt, Dunaszerdahelyen és még a Felvidéken tizenöt helyen abban tudunk segíteni, hogy az igazolványkérelmeket befogadjuk és továbbítjuk a konzulátusra, illetve a formanyomtatványokat tudjuk a kérelmezőknek átnyújtani. Hogyha rendelkeznek Magyar igazolvánnyal, akkor le kell fénymásolni az igazolványt és a gyermeknek a születési anyakönyvi kivonatát, ezzel első körben kérvényezhetik az egyszeri anyasági támogatást, aminek 64.125 forint az összege. Ezt a Magyar Államkincstár a kérelmek elbírálása után a megadott folyószámlára, illetve postai úton tudja az igénylőknek eljuttatni” – magyarázta portálunknak nyilatkozva Hideghéthy Andrea, az SZKC hálózat munkatársa.

Aki még nem rendelkezik Magyar igazolvánnyal, az kérelmezheti a megszületett gyermek igazolványával egyidejűleg a saját igazolványát is, viszont szükséges, hogy a nevét hivatalosan is magyar alakban használja. Ezután kérvényezheti a magyarországi támogatásokat.

„Ezzel egyidejűleg benyújtható a Babakötvény iránti kérelem. Ennek az összege 42.500 forint. Az elmúlt napokban több olyan szülő is felkeresett bennünket, akik a megszületett gyermekükkel egyidejűleg kérvényezték a Magyar igazolványt. Fél év van arra, hogy ezeket a kérelmeket benyújtsák a szülők. Azok számára, akiknek a gyermeke 2017-ben született, már nagyon rövid az idő arra, hogy a Magyar igazolvány iránti kérelmet itt, Dunaszerdahelyen be tudják nyújtani és a Magyar igazolvány megérkezzen, a határidőből ne csússzanak ki. Ezért a konzulátus azt kéri a szülőktől, hogy mindenképpen keressék telefonon a konzulátust, illetve személyesen egyeztessenek időpontot. Aztán személyesen menjenek el Pozsonyba, ott ugyanis egyidejűleg lehet kérelmezni a Magyar igazolványt, az egyszeri anyasági támogatást és a Babakötvényt is” – fűzte hozzá Hideghéthy Andrea.

Egyúttal azt is elmondta, hogy a támogatás harmadik lépcsőfoka a Startszámla, ami a Babakötvénnyel köthető össze. „Amennyiben a szülő igényli a gyermek részére a már említett 42.500 forintot, akkor az egy letéti számlára kerül, amit a magyar állam nyit meg a gyermek részére, és minden évben az infláció összegével növekedik ez asz összeg. Ha a gyermek a 18-ik életévét betölti, akkor rendelkezhet ezzel az összeggel. Hogyha a szülő úgy dönt, hogy ezt az összeget szeretné gyarapítani és szeretne hozzáfizetni, megkönnyítve ezzel a gyermeke életkezdését, akkor nyithatja meg a Startszámlát a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálati kapuinál. Ezt személyesen lehet megtenni Magyarországon. Ekkor 6.000 forintot kell évente minimum befizetni erre a számlára, és a további kedvezményekre is jogosulttá válik ezáltal a gyermek. A magyar állam azt is lehetővé tette, hogy akik 2017. június 30. előtt születtek, nekik is biztosítja azt a lehetőséget, hogy Startszámlát nyisson a szülő a nevükre. Ebben az esetben egy nyitóösszeget kell elhelyezni ezen a számlán, ez egyszeri 25.000 forint, és utána az állami garanciákban, kedvezményeiken részesül a gyermek” – fejtette ki Hideghéthy Andrea.

A Szövetség a Közös Célokért irodájában szinte folyamatosan jelentkeznek a kisgyermekes szülők, akik a már megszületett vagy a hamarosan megszületendő gyermekeik számára szeretnék majd kérni a magyar állam hozzájárulását. Kálmán Sarolta a nagyobbik gyermeke részére a Start számlát szeretné megnyitni, a nyáron megszületendő gyermeke számára pedig mindhárom kedvezményt igénybe kívánja venni.

„Ez lelkileg nagyon-nagyon jó dolog, mert tudjuk, hogy velünk is foglalkoznak, nem felejtenek el, mert itt azért magyarokként nem vagyunk megbecsülve. A támogatások sem túl nagyok, éppen ma olvastam, hogy emelték a családi pótlékot egészen 16 centtel. Az a 23 euró gyakorlatilag pelenkára sem elég. Tehát nagyon jó dolog, hogy Magyarország is foglalkozik velünk ilyen szempontból” – jegyezte leg Kálmán Sarolta. Hozzátette, természetesen a gyerekek magyar óvodába, magyar iskolába mennek majd. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne veszítsük el a magyarságunkat” – hangsúlyozta.

A gyermekek számláján az elhelyezett összeg évi 3%-nyi kamattal gyarapodik majd, így a szülők által ott elhelyezett betétek is jobban kamatoznak, mint a hazai bankokban elhelyezett megtakarítások. Ez az euró-forint ingadozásait is beleszámítva egészen szép összegre növekedhet majd a gyermek felnőtté válásáig.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »