Nagy sikerű palóc húsvét a füleki várban

Nagy sikerű palóc húsvét a füleki várban

FÜLEK. Ismét nagy sikerrel rendezték meg, ezúttal már a XIII. alkalommal, a Palóc Húsvét című rendezvényt a Füleki várban. A főszervező Füleki Városi Művelődési Központ az idén is gazdag programot kínált az érdeklődőknek.

Számos tréfás vetélkedőben is összemérhették erejüket, ügyességüket azok, akik húsvéthétfőn ellátogattak a füleki várba. De természetesen a hagyományos palóc motívumok is jelen voltak. A látogatók a kézműves foglalkozásokon kipróbálhatták a gyékényezést, a népihangszer-készítést, a mézeskalács-díszítést. A Palóc Húsvét szervezői próbálják megőrizni a kiveszőben lévő hagyományokat. A programot is ennek szellemében állítják össze minden évben.

Illés Kósik Andrea, a Füleki Városi Művelődési Központ igazgatója portálunknak elmondta, igyekeznek olyan programot összeállítani, amely a család minden tagja számára vonzó lehet. „Az idén is sok olyan program van, ami a gyerekeket megszólítja. Kézműves foglalkozások, amelyek elsősorban a húsvéti hagyományokhoz kötődnek, van mesekuckó, ügyességi játékok, íjászat, lovaglás, arcfestés, kézzel hajtott körhinta” – fejtette ki.

A kézművesek idén is többféle tojásdíszítő motívumot mutattak meg az érdeklődőknek. Volt nemezelt, gombostűfejes, viaszos, színes cérnával mintázott, dróthálós, sőt ehető, mézeskalács-tojás is.

A füleki Baucsek Viktória elmondta, a mézeskalácsok házi mézzel készülnek. „Főként népi motívumokat használunk. Ez viszont nem gömöri, hanem a kalocsai motívum. Ez vált be az embereknél, ez tetszik nekik, mivel eléggé színes” – magyarázta.

A díszítőtechnikákat a legkisebbek is elsajátíthatták, az elkészített hímes tojások pedig gazdára találtak, hisz akadt bőven locsoló is. Aki pedig megéhezett, palóc ételeket kóstolhatott. De a Magyar Közösségi Ház udvarán is jutott bőven a finom falatokból. A Csemadok füleki alapszervezete jóvoltából hagyományos disznóvágással kedveskedtek az ideérkezőknek.

„Kóstoló, torkoskodó, selfiezés a malaccal” – sorolta Szvorák Zsuzsanna, a Csemadok helyi szervezetének elnöke. „Azt hiszem, hogy mindez nagyon jól sikerült, hisz rengetegen álltak meg a Magyar Közösségi Ház udvarán” – fűzte hozzá.

A jó hangulatot a folklórműsor fokozta. Színpadra lépett a dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes, a Ďatelinka zenekar és vendégei Gyetváról, a budapesti Csángálló zenekar, valamint a helyi alapiskolák tanulói, illetve a helyi csoportok. A Hollókői Húsvéti Fesztivál mellett ez Nógrád legismertebb ünnepi rendezvénye. Erről tanúskodik a több mint ezer látogató.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »