Nagy valószínűséggel nem kap bizalmat a parlamenttől Babiš kormánya

Nagy valószínűséggel nem kap bizalmat a parlamenttől Babiš kormánya

Andrej Babišcseh miniszterelnök szerdán a képviselőház elé terjeszti kisebbségi kormánya programját, de a prágai sajtó szerint nagyon valószínű, hogy a parlament nem fog bizalmat szavazni a kabinetnek, ezért újabb kormányalakítási kísérletre lesz szükség.

A kétszáz fős parlamenti alsóházban a tavalyi októberi választás győztesének, a Babiš vezette ANO mozgalomnak csak 78 képviselője van, ami nem elég a kormányprogram elfogadásához. A további nyolc parlamenti párt közül hét előre jelezte, hogy nem szavaz bizalmat a kisebbségi kormánynak. Csak Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM)  hajlandó bizonyos feltételek teljesítése esetén “megtűrni” a kabinetet, de az ANO a kommunistákkal együtt se tudja megszerezni a bizalom kinyilvánításához szükséges számú szavazatot az alsóházban. A parlament felsőháza az ügyben nem illetékes.

Az új kormány elutasításának legfőbb oka az, hogy a miniszterelnököt visszaéléssel, egy európai uniós támogatás törvényellenes megszerzésével vádolják, és a cseh rendőrség bűnügyi eljárást indított ellene. Babiš visszautasítja a vádakat, és politikai indíttatású támadásról beszél. A cseh rendőrség mindenesetre már kérte a parlamentet, hogy fossza meg Andrej Babišt a mentelmi jogától.

Miloš Zeman cseh államfő ismételten kijelentette: amennyiben Babiš első kormánya nem kap bizalmat, újra az ANO elnökét fogja megbízni kormányalakítással.

A hatályos cseh szabályok szerint három kormányalakítási kísérletre van lehetőség. Amennyiben mind a három kormányalakítási kísérlet sikertelen lenne, akkor fel kell oszlatni a képviselőházat, és új választást kell kiírni.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »