Nagyboldogasszony ünnepe egyházmegyéinkben

Nagyboldogasszony ünnepe egyházmegyéinkben

Augusztus 15-én a Boldogságos Szűz Mária mennybevételét ünnepli az Egyház. A püspöki székhelyek Nagyboldogasszony-napi szertartásairól adunk körképet.

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Palánki Ferenc megyéspüspök a debreceni Szent Anna-székesegyházban mutatott be ünnepi szentmisét.

Homíliájában elhangzott: Máriára úgy tekintünk, mint égi édesanyánkra, hiszen a haldokló Jézus a kereszten őrá bízta János apostolt és benne az Egyházat. Ezen a napon mindannyian az égre nézünk.

akkor tudjuk igazán a földi életünk során végezni a mindennapi feladatainkat, ha nem feledkezünk el arról, hogy mi az életünk célja, kifutása és beteljesedése.

Szent Ágoston megfogalmazása szerint Mária először a szívébe fogadta Isten igéjét, üzenetét és azután a méhébe. Ő volt az, aki a legteljesebb módon teljesítette a mennyei Atya akaratát. Különleges kapcsolatban van Fiával. A közös nagy mű, a megváltás műve, amelyben Mária jelentős szerepet vállalt, összekapcsolja őket – mondta prédikációjában a főpásztor. Kiemelte: Mária volt a lépcső, amelyen keresztül Isten belépett a földi világba; élete az Istenre való ráhagyatkozásról szól.

*

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Augusztus 15-én Erdő Péter bíboros az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban mutatott be ünnepi szentmisét.

Szentbeszédében a főpásztor emlékeztetett: amikor az esztergomi székesegyházat százötven évi török uralom és újabb százötven évi elhagyatottság után mai alakjában újjáépítették, Szent Adalbert ősi címe mellett a mennyekbe felvett Szűz Mária tiszteletére szentelték. A főoltár hatalmas képe Mennynek Királynéasszonyát, Nagyasszonyunkat és Édesanyánkat ábrázolja.

Szűz Mária mennybevétele különleges részesedés Krisztus föltámadásában, abban a dicsőségben, amelyre mindannyian hivatást kaptunk – mondta Erdő Péter bíboros. 

– hangzott el a szentbeszédben.

A teljes tudósítás ITT olvasható.

*

Győri Egyházmegye

Hírdetés

Augusztus 15-én, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház búcsúnapján, Mária mennybevételének ünnepén Veres András megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be, melyen koncelebrált Kálmán Imre püspöki irodaigazgató és Böcskei Győző székesegyházi plébános; liturgikus szolgálatot teljesítettek a Brenner János Hittudományi Főiskola papnövendékei.

A főpásztor szentbeszédében utalt arra, hogy

Anyaként pedig hasonlóképpen, egészen sajátos kapcsolatba kerülhet a Szűzanyával.

Nagyboldogasszony ünnepe arra hív, hogy tiszteljük az anyákat – emelte ki homíliájában Veres András püspök.

*

Pécsi Egyházmegye

Felföldi László pécsi megyéspüspök a máriagyűdi szabadtéri oltárnál mutatott be ünnepi szentmisét augusztus 15-én.

A búcsúra Nyíregyházáról és környékéről, a főpásztor szülőföldjéről is érkeztek hívek az ünnepen rendszeresen részt vevő magyar, német és horvát ajkú zarándokok mellett.

Máriagyűd Nagyboldogasszony ünnepén az imádkozás és a találkozás helye. Mária útja Erzsébethez a találkozás vágyának kifejeződése. Nem tudja, mi fog történni, de beszélnie kell valakivel arról, ami benne kavarog, és boldog, mert hitt – fogalmazott szentbeszédében a főpásztor. Kiemelte, hogy amikor Isten szól hozzánk, el kell indulnunk, követnünk kell a szavát. Mária útja akkor vesz határozott irányt, amikor elkezd szolgálni. Miután Erzsébettől hazatér, egész életét ennek a hitből fakadó szolgálatnak rendeli alá.

A szentmisét követően Felföldi László püspök vezetésével több száz hívő járta végig imádsággal a rózsafüzér útját Máriagyűdön.

*

Székesfehérvári Egyházmegye

Szűz Mária mennybevételének ünnepén a székesfehérvári Szent Imre-templomban mutatott be szentmisét Spányi Antal megyéspüspök. A főpásztor Szent István királyról is megemlékezett, aki halála előtt rábízta magát és országát a Szűzanya oltalmára.

Nagyboldogasszony ünnepe örömnap, amikor őt ünnepeljük, akiről a Szentírás Napbaöltözött Asszonyként beszél, tizenkét csillagból álló koronával fején. Örülünk Mária dicsőségének, aki látja gyermekeit, bennünket, és rábízhatjuk magunkat – mondta homíliájában Spányi Antal. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fehérvári püspöki palotába látogatók a lépcsőházban elsőként az egyházmegye védőszentje, a mennyekbe felvett Szűzanya ábrázolásával találkoznak.

„Érdemes újra és újra gyermeki hittel szemlélni azt az eseményt, amelyet az apostolok hagyományából mindig is tudtunk, és amelyet 1950. november 1-jén XII. Piusz pápa Munificentissimus Deus kezdetű bullájában hirdetett ki hittételként, hogy a „Boldogságos Szűz Mária földi életpályájának befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe”.

csodálatos életének és azoknak a kegyelmi kincseknek, amelyeket Istentől ajándékba kapott – hangsúlyozta a székesfehérvári megyéspüspök.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Győri Egyházmegye; Pécsi Egyházmegye; Berta Kata/Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Mudrák Attila/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye; Németh Péter/Győri Egyházmegye; Pécsi Egyházmegye; Berta Gábor/Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »