Nagyobb eséllyel halnak meg a magyarok, mint az EU-átlag

Nagyobb eséllyel halnak meg a magyarok, mint az EU-átlag

Javítani kell a lakosság egészségi állapotán, ezzel csökkenthető az ellátórendszer szolgáltatásai iránti igény

– jelentette ki az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár szerdán Szegeden. Szentes Tamás a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének konferenciáján elmondta:

a fejlett ipari országok egészségügyi rendszerei kritikus helyzetbe kerültek, az elöregedő társadalom, a krónikus betegségek gyakoribbá válása miatt nő a szolgáltatási szükséglet.

A technológia fejlődése következtében pedig bővül a szolgáltatások köre, az egészségügyi piac rohamosan növekszik. A szakember hangsúlyozta, beavatkozni a szükséglet oldaláról lehet. Megelőzéssel, szűréssel, korai felismeréssel, gondozási szolgáltatásokkal csökkenthető a megbetegedések aránya, és így az egészségügyi szolgáltatások iránti igény.

Szentes Tamás rámutatott:

javítani kell a lakosság egészségügyi állapotát, elsősorban azokat a kockázati tényezőket kell visszaszorítani, amelyek betegségeket idéznek elő.

A prevenció célja tudatosítani, hogy az egészség érték, melyet érdemes megvédeni, és ehhez kell szolgáltatásokat rendelni – tette hozzá.

Forrás: AFP

Ádány Róza egyetemi tanár, az egyesület elnöke kifejtette, csak az egészséges lakosság lehet versenyképes. A növekvő gazdasághoz testükben, lelkükben egészséges, dolgozni akaró és tudó emberekre van szükség.

Annak a valószínűsége, hogy egy magyar nő vagy férfi 65. életévének betöltése előtt szív- és érrendszeri, daganatos vagy emésztőrendszeri betegség miatt meghal, lényegesen magasabb, mint az unió régi tagországában élőknél – mondta Ádány Róza.

A professzor kiemelten fontosnak tartja, hogy a kormányzat idén uniós támogatással két, a népegészségügyi szolgáltatások színvonalát javító programot indított, és ennek része a daganatos megbetegedések szűrésnek hatékonyabbá tétele is. A szakember szerint elhatározás, politikai támogatottság és pénz kérdése, hogy jelentősen javuljanak a nem fertőző betegségek okozta halálozás mutatói. Példaként a fertőző betegségek okozta halálozás magyarországi adatait említette, amelyek – a korábbi erőfeszítéseknek köszönhetően – kedvezőbbek, mint az uniós átlag.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »