Nagyon titkol valamit az MVM a CÖF-támogatásról

Nagyon titkol valamit az MVM a CÖF-támogatásról

Hiába mondta ki jogerősen a bíróság immár két hónapja, a Magyar Villamos Művektől a CÖF-nek adott 508 millió forint közpénz, az állami vállalat továbbra sem hajlandó kiadni azt az elszámolást, amiben a fideszes álcivil szervezet ellenőrizhetően beszámol a kiugróan magas összeg elköltésének részleteiről. Holott – mint az köztudott – az Átlátszó által indított perben a bíróság jogerősen úgy ítélt, az állami vállalat minden egyes fillérje közpénz, ezért már megkapták a kiperelt támogatási megállapodást is. Ennek második oldalán található az ominózus félmilliárd forintos összeg elszámolásáról szóló szabályozás.

Adományozott 2017. október 31. napját követően köteles az adomány felhasználását bemutató beszámolót és elszámolást készíteni Adományozó részére, és azt a megjelölt kapcsolattartó nevére címezve eljuttatni. A beszámolót és az elszámolást úgy köteles elkészíteni, hogy az alkalmas legyen az adományozott céloknak megfelelő és szerződésszerű felhasználásának ellenőrzésére. A cégszerűen aláírt beszámolónak legalább a következő elemeket kell – értelemszerűen – tartalmaznia:

1. rövid, tényszerű szöveges összefoglaló az adomány felhasználásáról

2. az adomány felhasználásának tételes összegszerű bemutatása

Az elszámolás elkészítésének és leadásának határideje 2017. november 20.

Bár a megállapodás korábban nem állt rendelkezésünkre, mivel az MVM az április közepi bírósági ítéletnek csak annak írásba foglalása után, május közepén tett eleget, elég nyilvánvalónak tűnt, hogy 508 millió forinttal alaposan el kell számolni. Portálunk ezért már korábban és több alkalommal is kíváncsi volt, vajon a CÖF hol költötte el ezt a „jelentéktelen” félmilliárd forintot. Ezért aztán közérdekű adatigénylést nyújtottunk be az MVM-hez annak hivatalos sajtós e-mail címén

 • február 26-án, amire az MVM azt válaszolta, hogy ebben a kérdésben „adatper van folyamatban a Fővárosi Törvényszék előtt”,
 • április 17-én, amit az MVM azzal utasított el, hogy „az MVM Zrt. még nem kapta kézhez a Fővárosi Ítélőtábla írásos ítéletét”,
 • május 17-én, de erre a megkeresésünkre a törvényes határidőn belül egy karakternyi válasz sem érkezett, sőt a június 1-jén lejárt határidőt követő érdeklődéseinkre sem küldtek semmilyen tájékoztatást.
 • Lapunk persze nagyon kíváncsi, hogyan tudtak félmilliárd forintot elkölteni a fideszes kamucivilek „civilitika alapjainak kidolgozására” és a „közgondolkodás javítására” úgy, hogy az semmilyen jelentős országos médiafelületen nem volt fellelhető – ellentétben az úton-útfélen, Fidesz-párti országos napi- és hetilapokban felbukkant bohócos plakátokkal. Ezért nem hagytuk annyiban az MVM törvényszegő hallgatását, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalához fordultunk arra kérve a hatóságot, kötelezzék a közpénzt kezelő MVM-et, adja ki a CÖF-ös elszámolást.

  A hivatal egyébként egyszer már Szávay István kérdésére kimondta: amikor az MVM megtagadta, hogy a jobbikos politikus információt kapjon arról, mégis milyen jogcímen adott a cég 508 millió forintot a CÖF–CÖKA-nak, megsértették a képviselő közérdekű adatok megismeréséhez való alkotmányos jogát.

  Amennyiben a NAIH nemcsak a támogatás odaítéléséről, hanem a felhasználásáról szóló adatokat, dokumentumokat is közérdekből nyilvánosnak minősíti, úgy természetesen azonnal tájékoztatjuk Olvasóinkat.


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »