Nagyot esett Venezuela olajtermelése

Nagyot esett Venezuela olajtermelése

Kormányzati adatok szerint jelentősen csökkent Venezuela olajtermelése decemberben havi szinten és a múlt év egészében is. A venezuelai kormány ambiciózus terveket készített az olajkitermelés növelésére, de szakértők szerint ezek teljesítéséhez rengeteg pénzre lenne szüksége a gyakorlatilag fizetésképtelen országnak.

Kormányzati adatok szerint a decemberi olajtermelés mintegy 30 éves mélypontra zuhant, és csak napi 1,62 millió hordó volt Venezuelában. Ez napi 216 ezer hordós, mintegy 12 százalékos csökkenés a novemberi szinthez képest. Szakértők 1,75 millió hordó decemberi olajtermelésre számítottak. Most először fordult elő, hogy a tényleges termelés kisebb volt, mint ami a szakértők várakozásában szerepelt.

Manuel Quevedo venezuelai alelnök, aki egyben az olajipari minisztériumot is vezeti, a hét elején azt mondta, hogy az ország olajtermelése ismét közelít a napi 1,9 millió hordóhoz.

Ugyancsak pénteken közölt adat szerint a dél-amerikai ország tavalyi átlagos napi olajtermelése 2,072 millió hordó volt, ami csaknem napi 300 ezer hordós csökkenés a 2016. évben napi átlagot képező 2,373 millió hordóhoz viszonyítva.

A venezuelai kormány tervei szerint az idei átlagos olajtermelés napi 2,4 millió hordó fölött alakul majd.

Hírdetés

A venezuelai alelnök a hét elején arról is beszélt, hogy továbbra is érvényes az a hosszabb távú terv, amely szerint napi 6 millió hordóra növelik az olajtermelést, amit még a korábbi államfő, Hugo Chávez tűzött ki célul. Szakértők szerint ehhez rengeteg pénzre, főleg külföldi forrásra lenne szüksége a már jelenleg is gyakorlatilag fizetésképtelen, 150 milliárd dolláros adósságot nyögő országnak.

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője és a világ tizedik legnagyobb olajexportálója. Az olajágazat adja Venezuela devizabevételének nagyobbik részét.

A kőolaj éveken át tartó nyomott ára azonban kikezdte a venezuelai költségvetést, a kormány pedig rossz válaszokat adott a kihívásokra, ezért mára romokban hever az ország gazdasága.

Az országban tavaly 2600 százalék fölötti volt az infláció. Venezuela pénzügyi gondjait jól tükrözi, hogy január elején ismét nem rendezte hozamtartozását egyik kötvénye után, ezzel pedig a venezuelai kormány és a PDVSA állami olajipari cég összesen már 1,28 milliárd dollár adósság kifizetésével maradt el.

A dél-amerikai országnak idén 9 milliárd dollár adósságot kell rendeznie, míg a devizatartaléka mindössze 9,770 milliárd dollárt tett ki tavaly novemberben.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »