Nagyot nőtt az élőállat-import

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 8 százalékkal, értéke pedig 19 százalékkal emelkedett 2017 első nyolc hónapjában. Eközben a sertéshúsimport mennyisége a kivitelével megegyezően, 8 százalékkal nőtt, értéke azonban az exporténál gyorsabban, 25 százalékkal emelkedett. Magyarország élő sertésből és sertéshúsból nettó importőr volt január és augusztus között.

Fotós: VG – Vémi Zoltán

A hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül (hasított meleg súlyban) kilogrammonként 471 forint volt 2017 októberében, 2,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Az AKI adatai szerint a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 5,4 százalékkal mérséklődött 2017 októberében az egy évvel azelőttihez képest. A kereskedelemben viszont ugyanebben az időszakban ellenkező utat jártak be az árak: a rövidkaraj fogyasztói ára 3, a sertéscombé pedig 7 százalékkal nőtt.

Az előrejelzések szerint a globális sertéshústermelés növekedhet az idei év utolsó negyedévében, a bővülést főként Kína, az USA, Kanada és Brazília adhatja. Élénkülhet a kereskedelem is: Kína az elmúlt hónapokban az egy évvel korábbinál kevesebb sertéshúst vásárolt a nemzetközi piacról, az év végéig ez a tendencia megfordulhat.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »