Nálunk is árulták a szalmonellás tejport

Nálunk is árulták a szalmonellás tejport

Szalmonellával fertőzött babatejpor került forgalomba több mint 83 országban, köztük Szlovákiában is. Az érintett termék az Amilk Bifido, a francia Lactalis cég gyártmánya.

A Lactalis szóvivője szerint minden érintett európai, ázsiai, latin-amerikai és afrikai országot értesítettek, hogy vonják vissza a termékeket. Az érintett családokat kárpótolják. A Lactalis az egyik legnagyobb a tejtermékek gyártásával foglalkozó cégek közül, 47 országban vannak gyárai, és csak Franciaországban 15 ezer embert alkalmaz. A cég szerint valószínűleg az okozta a bajt, hogy nem megfelelően újították fel az egyik észak-franciaországi gyárukat, amelyet a nyomozás idejére be is zártak.

A szlovákiai hatóságokhoz egyelőre nem érkezett olyan információ, amely szerint Szlovákia érintett lenne a Salmonella Agona gyanú miatti, a francia Lactalis cég által gyártott babatejpor visszahívásában – közölte a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ), és hasonló tartalmú nyilatkozatot adott ki a magyar élelmiszerlánc-biztonsági hivatal is. Ám a szlovákiai és magyar hatóságok is azt javasolják a fogyasztóknak, legyenek körültekintők, és kísérjék figyelemmel a híradásokat.

A Lactalis egyes termékeihez Szlovákiában a Dr. Max gyógyszertáraiban lehetett hozzájutni, ez azonban már tavaly decemberben visszavonta az Amilk Bifido bébitápokat az üzleteiből. „Nem kizárt, hogy az Amilk Bifido is szalmonellával fertőzött, de ezt még nem sikerült bizonyítani. A szülőknek azonban azt ajánljuk, hogy a biztonság kedvéért ebből se adjanak a gyerekeiknek” – figyelmeztet Ján Mikas országos tiszti főorvos. „Információink szerint Szlovákiában a Lactalis termékeivel kapcsolatban eddig egyetlen szalmonellás megbetegedést sem regisztráltak” – nyilatkozta Zdenka Krížová, a Dr. Max PR-menedzsere, aki szerint az ügyfeleik az Amilk termékeket visszavihetik a Dr. Max gyógyszertáraiba, ahol visszakapják a pénzüket. (mi, SITA, TASR, MTI)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »