Napokon belül többet fizetünk az üzemanyagért

Napokon belül többet fizetünk az üzemanyagért

A kőolaj világpiaci árának meredek növekedésétazelkövetkező hetekben a szlovákiai autósok is megérzik. Január végéreaz üzemanyagtartály teljes feltankolása várhatóan egy euróval kerül majdtöbbea jelenleginél.

Az elmúlt napokban hároméves csúcs közelébe tornászta fel magát a kőolaj világpiaci ára: a Szlovákia számára is mérvadó északi-tengeri Brent olajfajta hordónként (159 liter) csaknem 70 dollárba (58,25 euró) került – nyilatkozta Boris Tomčiak, a Finlord elemzője. A Citigroup amerikai befektetési bank ágazati szakértői azt sem zárják ki, hogy idén 80 dollárra drágul a kőolaj a kitartó geopolitikai feszültségek, a közel-keleti válság, Donald Trump amerikai elnök politikája és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ámokfutása miatt. A Fitch csoporthoz tartozó BMI Research kutatóintézet is javított a Brent hordónkénti átlagárára vonatkozó előrejelzésén az idei évre, amit a „világpiaci kereslet egyre optimistább kilátásaival” indokolt. És ha ez még nem lenne elég, az amerikai olajtartalékok már a nyolcadik egymást követő héten csökkentek. 

Mindezt figyelembe véve, január végéig az üzemanyagok literenkénti átlagára e hónap végéig Szlovákiában is nagyjából 2 centtel emelkedhet. Egy átlagos üzemanyagtartály feltöltése így nagyjából 1 euróval kerülhet majd többe január utolsó napjaiban

– figyelmeztet Tomčiak. A benzin.sk üzemanyagportál felmérése szerint a 95-ös benzin literenkénti ára az elmúlt napokban 1,298, a 98-asé pedig 1,337 euró körül mozgott, míg a gázolajért átlagosan 1,187 eurót fizettünk. Magyarországon már múlt péntektől 2 forinttal drágult a 95-ös benzin literenkénti ára. Az emeléssel a benzin átlagára 362 forintra (1,18 euró) nőtt, míg a gázolajért 373 forintot (1,21 euró) kérnek. Nem árt tudni azonban, hogy az egyes töltőállomások árai között 50 forintos különbség is lehet. 
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »