Nasrallah: Az F16-os lelövése új helyzetett teremtett a Közel-Keleten

Nasrallah: Az F16-os lelövése új helyzetett teremtett a Közel-Keleten

Hassan Nasrallah, a Hezbollah vezetője pénteken az izraeli F-16-os földre kényszerítését egy múlt szombati szíriai ellentámadás során “hatalmas katonai teljesítmény”-nek nevezte.

Mindeközben a 10-es csatorna riportja azt állította, az izraeli hadsereg szerint a gép lezuhanását üzemzavar okozta. A jelentés nem közölt forrást.

A szíriai légvédelmi rendszerek több tucat rakétát lőttek az izraeli gépekre. Az akcióban részt vevő nyolc izraeli F-16-os harci repülőgép egyikét  találat érte, és lezuhant, a pilóták időben katapultáltak.

– mondta Nasrallah pénteken az iráni PressTV szerint.

Nasrallah beszédében elmondta, hogy a tengeri határ a cionista állammal már sokkal fontosbb kérdés, mint a szárazföldi, és megesküdött, hogy nem hátrál meg az izraeli fenyegetések miatt, melyek a Földközi-tengerre vonatkozó tengeri földgáz feltárással kapcsolatos vitatott jogokra vonatkoznak.

Nasrallah szerint a tengeri határkérdés egyesíti “Libanon egészét”. Felszólította a libanoni kormányt, hogy határozottan álljon szembe az amerikai közvetítési erőfeszítésekkel.

“Amerika nem becsületes közvetítő … és azt kell feltételeznünk, hogy Izrael támogatójaként munkálkodik,” – mondta Nasrallah.

Az amerikai közvetítés részleteit nem hozták nyilvánosságra, de úgy tűnik, hogy az elmúlt évek erőfeszítésein alapul, az offshore mezők felosztására a két ország között. Nasrallah szerint az Egyesült Államok azt akarja, hogy a libanoniak kössenek üzletet a “problematikusabb” tengeri határokat illetően, a “könnyű” földi viták rendezéséért cserébe.

Hírdetés

 Nasrallah elmondta, hogy a potenciális olaj- és gázkitermelés segítene libanoni gazdaságnak.

“Az egyetlen reményt az olaj erőforrások jelentik az országunkban,” – mondta.

“Ha (izraeliek) megakadályoztok minket (a földgáz és kőolaj feltárásában), ha lebombáztok minket, mi lebombázunk titeket, és ha csapást mértek ránk, akkor mi is csapást mérünk rátok,” – mondta.

A hónap elején Libanon kiírt egy tengeri kőolaj- és földgáz feltáró pályázatot az ország tengeri határaira. Izrael magának akarja kisajátítani a libanoni vizeken fekvő gázmező egyikét.

Michel Aoun libanoni elnök hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az egyre elmérgesedő viták Izraellel, beleértve az offshore gázfeltárást és a határfalat, amit Izrael épít, háborúhoz vezethet.

“Libanon hozott egy döntést, hogy megvédi magát, legyen szó egy izraeli támadásról a földjén vagy az olajjogairól” – mondta Aoun egy interjúban az egyiptomi ON Live hírműsorban.

A Hezbollah kijelentette, hogy tüzet nyit a libanoni földekre falat építő izraeli katonákra.

Csütörtökön Sheikh Nabil Kaouk, a Hezbollah végrehajtó bizottságának egykori vezetőhelyettese Teheránban kijelentette, hogy “az izraeli ellenség a Hezbollah Galileába való behatolásának rémálmában él.”

Az izraeli F-16-os harci repülőgép lezuhanásáról pedig azt állította, “ártott Izrael fölényének, és új helyzetet teremtettek a régióban.”

Orientalista.hu – Zenobia (Újkelet)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »