Ne becsüljük le a harmadik világháború kockázatát

Az érdekek átláthatatlan hálója, mely a szíriai polgárháborút átszövi, növeli a konfliktus fokozódásának kockázatát. Az orosz gép török lelövése jól mutatja, hogy az örvény a nagyhatalmakat is magával ránthatja, melynek következményei messze túlmutatnak a régión.(…)

A lelőtt orosz Su-24. Kép: aktuality.sk

A hidegháború után 25 évvel az emberiség elfelejtette a Damoklész kardjaként fejünk fölött lógó esetleges atomháború közvetlen veszélyét. Az akkori szorongás valamire azért jó is volt. Az emberek a civilizáció megsemmisítésének veszélyét a saját  szemükkel látták, ami krízishelyzetekben (mint például a kubai válság) lehűtötte a forrófejű politikusokat mindkét oldalon.

Hírdetés

Ma kész tényként kezeljük, hogy a nukleáris konfliktus valószínűsége alacsony, ami könnyelmű döntésekre sarkalhatja a politikusokat és a tábornokokat.

A hidegháború időszakához képest manapság csökkent az atomfegyverek bevetésének ingerküszöbe. A katonai irányelvekbe ráadásul az a meggyőződés is bekerült, hogy egy “korlátozott mértékű atomháború” megnyerhető. Anélkül, hogy a világ belepusztulna. A kölcsönös megsemmisítés félelme tehát már nem működik. (…)

Lukáš Krivošík: Nepodceňujme riziko tretej svetovej (aktuality.sk)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »