Negyven ember lélegeztetőgépen – nem a madárinfluenza támad

Negyven ember lélegeztetőgépen – nem a madárinfluenza támad

A H1, azaz az influenza „A” vírusának H1 típusa okozta egy középkorú férfi halálát a sátoraljaújhelyi kórházban, nem pedig madárinfluenza – nyilatkozta lapunknak Orosz János, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház központi intenzív osztályát vezető főorvosa. Korábban a sajtóban ugyanis az jelent meg, hogy a H1N1 típusú vírusba halt az áldozat. 

Orosz elsőként az Észak-Magyarországnak beszélt arról, hogy súlyos állapotban került hozzájuk a beteg, fokozódó légzési nehézségekkel, betegsége kezdete után tíz nappal. Állapota a terápia ellenére sem javult. A tünetek típusosak voltak, és a laborvizsgálatok az AH1 vírust mutatták ki. Az 51 éves férfi kórházba kerülése után 6 nappal hunyt el, az intenzív kezelés ellenére. Az osztályvezető főorvos azt is elmondta: a betegség súlyossága attól függ, mikor ismerik fel, milyen a beteg immunológiai állapota, és milyen szerveket támad meg a vírus. Sátoraljaújhelyen, akárcsak más kórházakban, látogatási tilalmat rendeltek el az influenzajárvány miatt. Ez volt az egyedüli hasonló vírustörzsbe tartozó eset az elmúlt időszakban, de országszerte több mint negyven, más vírustörzzsel megfertőződött influenzás beteg is lélegeztetésre szorul – olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilapban.  A legutóbbi, február 28-i hivatalos jelentés szerint összesen 32 új beteg igényelt gépi lélegeztetést.

– H1N1 fertőzést a mikrobiológiai vizsgálatok nem igazoltak – szögezte le a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház az AH1 nevét vastagbetűvel szedő közleménye.

Hírdetés

Lapunk is megkereste Orosz Jánost, aki kérdésünkre megerősítette: az AH1 járványügyi szempontból nagyban eltér a H1N1-től, ám utóbbi nevének széles körben elterjedt volta miatt a nyilatkozó szakértők nem mindig tudják eloszlatni a félreértést. A főorvos azt is leszögezte, hogy a sátoraljaújhelyi halálesetet okozó típus „csupán” a második legelterjedtebb influenzás elhalálozási ok, azt ugyanis a B-típus megelőzi e tekintetben.

Kerestük az Országos Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ) is, ám sajtóosztályukat nem tudtuk elérni. A hivatalos oldalukon található „influenzafigyelő” úgy fogalmaz az új fejleményekről: „A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban 2018. február 19-25. között – az előző heti 69 150 beteggel szemben – 68 950 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.” 

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »