Nehezményezte az ENSZ szervezete, hogy kevés állam fogad be menekülteket

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerdán nehezményezte, hogy csekély visszhangja volt a szervezet felhívásának menekültek Líbiából való befogadására.

Eddig mindössze 16 900 helyet ajánlottak fel, ez viszont alig fele annak a 40 ezernek, amit a segélyszervezet kért tavaly szeptemberben – mondta Vincent Cochetel, az UNHCR földközi-tengeri különmegbízottja. Hozzáfűzte: ebből hétezret az európai uniós tagállamok ajánlottak fel.

Az UNHCR azon van, hogy befogadó országokat találjon olyan emberek számára, akik Líbiában vagy a szomszédos államokban rekedtek. Több ezer migráns él a tranzitállamokban berendezett menekülttáborokban.

http://mno.hu/

Franciaország tavaly mintegy háromezer menekült átvételét vállalta két év alatt Nigerből és Csádból. Az UNHCR becslései szerint a két afrikai országból több mint 90 ezer menekültnek lenne szüksége áthelyezésre.

Líbiában számos, afrikai országból érkezett menekült él többnyire embertelen körülmények között a menekülttáborokban. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legalább 700 ezer illegális bevándorlóról tud az észak-afrikai országban.

Cochetel szerint nem látható javulás az észak-afrikai táborok körülményeit illetően. Tavaly novemberben a CNN amerikai hírtelevízió adásba tett egy olyan riportot, amely fekete-afrikaiak rabszolgaként való áruba bocsátásáról készült.

Külföld MTI Egy líbiai menekülttáborból érkezhetett Európába a tbc új kórokozója Az új baktériumtörzs Afrika északkeleti térségéből származhat.

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta a káosz uralta Líbia az Európába igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett. 2017-ben az UNHCR adatai szerint 144 ezer menekült és migráns érkezett az észak-afrikai partokról Spanyolországba és Olaszországba, az idén eddig 4380-an voltak. Tavaly 3119 halálesetet regisztráltak a veszélyes tengeri átkelés során, 2018-ban 188-at. Cochetel megjegyezte, hogy a valós számok jelentősen magasabbak lehetnek ennél.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »