Nem bírják a nyomást a sürgősségi osztályok

A várólisták és az orvoshiány miatt sokan keresik a gyógyulást a sürgősségi ellátásban, a vészhelyzeteket így alig bírja a rendszer ellátni. A szakértők szerint a mentőszolgálat megerősítésével és a társadalombiztosítási rendszer átalakításával lehetne javítani a helyzeten.

Túlterheltségre és észszerűtlen szabályokra hivatkozva küldték el stábunkat több budapesti kórház sürgősségi osztályáról is.

A szabály az szabály. A Honvédban csak kerületi lakcímmel rendelkezőknek vagy katonáknak, rendőröknek és vasutasoknak jár az ellátás. A rosszullét nem elég indok.

– Ez hogy így mindenki idejön, még Nyíregyházról is, ha nincs igényjogosult, akkor nem tudjuk fogadni, így is nagyon-nagyon nagy, és még a baleset is ide jön – fogalmazott egy ott dolgozó.

Az ellátást nem hátráltatva, több kórházban is próbáltunk érdeklődni, mennyit kell várnunk, hogy megvizsgáljanak, vagy hogy egyáltalán szóba álljanak velünk. Ahol ez nem sikerült, ott a betegek beszámolóira hagyatkozunk.

– Mi is egy fél órát vártunk, mire jött egy hölgy, fél óráig hallgatták, azután egy ablak volt, ugyanúgy nyitva – mondta egy várakozó.

– Figyeljen, én reggel óta vagyok itt, már voltam fönt. Ott megtépték a karomat, nem tudták helyre tenni, és visszaküldtek ide, mert itt altatni fognak, és úgy tesznek helyre, úgyhogy nem tudom mennyit kell várni – panaszkodta egy másik beteg.

Az egészségügyi közgazdász a mentőszolgálat megerősítésében látja az egyik lehetséges megoldást.

– A mentőszolgálat megerősítése az egyik pont a történetben. Budapesten rendszeresen, azért zárnak le gépkocsikat, mentő gépkocsikat, mert egyszerűen nincs rá sofőr, tehát egészen áldatlan állapotok vannak, a politikának szembe kellene nézni ezekkel a következményekkel, és nagyobb forrást ha allokálnak, akkor onnantól kezdve a mentőszolgálat már tudná a funkciók egy részét átvállalni – nyilatkozta Sinkó Eszter.

De a társadalombiztosítási rendszer megszervezésén is ideje lenne elgondolkodni.

– Ugye egy ilyen rendszerben mindenkinek felmentése van minden alól, mert örüljünk, hogy egyáltalán működik a dolog. És egyre rosszabb lesz. Ezt abban a pillanatban gyökeresen el lehet kezdeni megváltoztatni, amint 26 év után először lesz valódi politikai akart arra, hogy akkor most a politikusok befejezik az agyatlan ötletelgetést, és teret nyitnak arra, hogy mindazok, akik meg tudnak szervezni egy egészségügyi rendszert – számosan vannak ilyenek –, azoknak hagyják, hadd szervezzék már végre meg a magyar társadalombiztosítási rendszert – mondta el Gilly Gyula, egészségügyi közgazdász.

Gilly Gyula azt mondja, amíg a rendszer nem változik, a sürgősségi osztályok működésébe bele vannak kódolva a tragédiák.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »