Nem csak a hajót, az embercsempészt is meg kell semmisíteni…

Egy pénteken megjelent kormányhatározat szerint a kormány „megerősíti elkötelezettségét az Európát fenyegető illegális migrációs hullám megfékezése iránt, továbbá fenntartja álláspontját, miszerint a migráció kiváltó okait Európa határain kívül kell kezelni”.

A 444.hu által idézett szöveg szerint a magyar kormány elismeri az Európai Unió Földközi-tengeri missziójának, az EUNAVFOR Med Sophiának az eredményeit, melynek célja, hogy visszaszorítsa az emberkereskedelmet és az embercsempészetet a térségben, és megelőzze, hogy még több ember vesszen a tengerbe.

Hírdetés

A szöveg szerint a magyar kormány a művelet keretében a líbiai parti őrség kiképzéséhez egyszeri 50 000 eurós (~15 millió forint) nemzeti támogatást ajánl fel a magyar költségvetésből. A kormányhatározat szerint Szijjártó Péter külügyminiszternek augusztus végéig kell elintéznie a kifizetést.

Az EUNAVFOR MED Sophia műveletet az Európai Unió indította 2015 júniusában, hogy elősegítse az migráció jobb kezelését és az embercsempész és -kereskedői hálózatok felszámolását. 2015 októberében megkezdődött a művelet második, aktív szakasza, amely lehetővé teszi a embercsempészek és emberkereskedők által használt hajók azonosítását, feltartóztatását és megsemmisítését.

Azóta 470 hajó semmisítettek meg és 110 embercsempészt adtak át az olasz hatóságoknak. A művelet keretében közel 40 ezer embert sikerült megmenteni.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »