Nem erőssége a szlovákiai munkavállalóknak az idegen nyelvek ismerete

Nem erőssége a szlovákiai munkavállalóknak az idegen nyelvek ismerete

POZSONY. Számos külföldi cég veti meg lábát az országban munkát kínálva a lakosságnak, ám ahhoz, hogy sikerrel vegyük az akadályokat, legalább egy idegen nyelv ismerete szükséges. Ugyanakkor éppen a nyelvismeret hiánya az, ami a szlovákiai munkavállalót hátráltatja. A Grafton Slovakia társaság felmérése szerint az álláskeresők csaknem fele kezdő szinten sem beszéli az angolt.

„Pozsonyban legalább egy idegen nyelv ismerete alapkövetelmény, ám az ideális, ha kettőt is ismerünk. A leggyakrabban az angolt a némettel, a franciával, az olasszal, a spanyollal, az orosszal párban beszélik, de akadnak egzotikus nyelvek is” – mondta el Jitka Součková, a Grafton Slovakia munkatársa. Az angolt követően azonban régiótól függetlenül a német a második legkeresettebb. „A német nyelv iránti kereslet magas, sajnos a kínálat már kevésbé” – mondta.

A hosszabb beszéd értelmezése, a tényszerű szövegek olvasása, a folyékony, spontán és rugalmas angol nyelvi kifejezőkészség akár professzionális szinten is viszont csak a szlovákiai álláskeresők 25 százalékának megy, akik a C1-es és C2-es nyelvismeret szint kategóriájába tartoznak. A leggyakrabban az emberek A2-es (35%), illetve B2-es (19%) kategóriának megfelelő szinten beszélik az angolt.

A legjobb nyelvtudás birtokában lévő álláskeresőkkel az olyan cégek büszkélkedhetnek, mint az Amazon, az Eset, az AT&T vagy a Henkel, de a külföldi vállalatok fejlesztő központjai is ide tartoznak. Az idegen nyelvismeret területén a legkiemelkedőbbek a pénzügyi szférában dolgozók, majd az IT-ágazat következik. Součková szerint a nyelvismeret az egyszerű adminisztratív munkaerő esetében is megkövetelt. „Paradox módon azonban éppen ezen a területen a legnehezebb munkaerőre lelni" – jegyezte meg.

A nyelvismereti szint azonban önmagában még nem elegendő a sikerhez. „Az idegen nyelvismeret az álláskeresők esetben a szenioritás elvének függvénye, a friss végzősök azonban rosszabb szintet képviselnek, mint a gyakorlattal rendelkező, a nyelvet napi szinten használó személyek” – tette hozzá Součková. A legjobb nyelvismerettel elsősorban a humán szakirányú, tolmácsi és fordítói végzettséggel rendelkezők bírnak, de a pozsonyi, kassai és zsolnai műszaki szakirányú egyetemek végzősei is magas színvonalon művelik az idegen nyelvet.

„Ha például egy az adott álláshelyre pályázó személy magasan képzett műszaki vagy informatikai szaktudás birtokában van, de az idegen nyelv ismeretének tekintetében lemaradása van, a cég szívesen állja nyelvoktatási költségeit csak, hogy megtartsa” – erősítette meg Součková. Hozzátette, a szlovákiai munkavállalók jóval alacsonyabb nyelvismeretekkel rendelkeznek, ám műszaki ismereteik szempontjából külföldi kollégáikkal azonos színvonalat képviselnek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »