Nem esznek többé az oroszok a Litvánián keresztül érkező importból

Oroszország felfüggesztette élelmiszer importját a litvániai Klaipeda kikötőn keresztül – jelentette be az ország miniszterelnöke csütörtökön. A döntés mögött helyi körök politikai nyomást látnak Moszkva részéről.
A litván kikötők írásos jegyzéket kaptak és ezt elküldték azoknak vállalatoknak is, amelyek litván kikötőkön keresztül élelmiszert exportálnak Oroszországba. A jegyzékben az áll, hogy a továbbiakban nem lehetséges az export Litvánián keresztül, a klaipedai kikötőn és esetleg más kikötőn át – mondta Algirdas Butkevicius.

Klaipeda kikötői hatóságának igazgatója szerint az oroszok arra panaszkodtak, hogy egyes litván vállalatok megsértik az egészségügyi normákat.

“Egy Oroszországba csirkecombot exportáló amerikai vállalat felszólítást kapott, hogy áruját ne Klaipedán át, hanem más kikötőkön keresztül szállítsa”, és ezek a kikötők “ne tartozzanak Litvániához és bizonyos más országokhoz” – mondta a miniszterelnök.
Klaipeda Litvánia legnagyobb tengeri kikötője, amelyen keresztül egy év alatt több mint egymillió tonna élelmiszer halad át Oroszországba.

Moszkva és a három volt szovjet balti köztársaság kapcsolatai nem tökéletesek. A térségben az ukrajnai válság miatt most is fokozódott a feszültség, és a három országban sokakat megriasztott Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentése arról, hogy megvédi az orosz ajkúakat. Orosz kisebbség mindhárom balti államban van.
Oroszország csütörtökön hat harci repülőgépet és három katonai szállító repülőgépet telepített a Litvániával szomszédos Fehéroroszországba.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »