Nem gyűjtik tovább az aláírásokat Merkel ellen a CDU/CSU-frakcióban

MTI nyomán

Leállították az Angela Merkel német kancellár menekültpolitikája ellen indított aláírásgyűjtést a Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti (Bundestag-) frakciójában, de a kancellárt így is egyre több bírálat éri, pénteken a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) részéről kritizálták a menekültválság rendezéséről alkotott elképzelését.

Elsőként – még csütörtök este – az RTL német kereskedelmi televízió híradója jelentette, hogy miután nem látnak esélyt a kezdeményezés sikerére, abbahagyták a hét elején kezdett aláírásgyűjtést a CDU/CSU frakcióban. A frakció többsége továbbra is kitart a kancellár mellett, legalábbis a március 13-án három tartományban – Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz, Szász-Anhalt – tartandó helyi törvényhozási választásig – értesült az RTL.
   
Pénteken egyebek mellett a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió jelentette, hogy felhagytak az aláírások gyűjtésével. A kezdeményezők azt akarták elérni, hogy a frakció foglaljon állást amellett, hogy meg kell tagadni a belépést a biztonságos harmadik országból érkező menedékkérők előtt. Biztonságos harmadik ország például Ausztria, onnan lép be a legtöbb menedékkérő Németországba.
   
A nyílt szembeszállás a kancellárral elmarad, de számos képviselő közös levélben fejti majd ki fenntartásait a Merkel-féle menekültpolitikával szemben, amelynek alapvetése, hogy a menekültválságot nem lehet a német határon megoldani, és ezért nem szabad lezárni a határt a Németországban menedéket kereső emberek előtt. A levelet nem hozzák nyilvánosságra, és a jövő hét elején küldik el a kancellárnak.   


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »