Nem húztak meglepőt: tovább csökken jövőre a deficit

Nem húztak meglepőt: tovább csökken jövőre a deficit

A korábban kiszivárgottal megegyező számokat tartalmazza a jövő évi költségvetési javaslat, a gazdaság 4,1 százalékkal nőhet, a hiány 1,8 százalékra csökkenhet és az infláció 2,7 százalékos lehet.

– jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter a költségvetési törvény benyújtásakor. Hagyományosan a működési költségvetés hiányt nem idéz elő, a deficitet a beruházások adják. A jövő évi költségvetés középpontjában a biztonságos növekedés lesz – húzta alá.

Hozzátette, negyven éve nem volt olyan alacsony a devizaadósság, mint most, ugyanakkor a nemzetközi környezet miatt óvatosan tervezünk, emiatt 2019-ben az általános tartalék összegét másfélszeresére növeljük.

A 2019-es költségvetésnek köszönhetően mindenki előre tud lépni – hangsúlyozta a miniszter. Négyezer milliárd forint beruházás szerepel a költségvetésben, többek között fővárosi és oktatási fejlesztéseket is

A költségvetés nem forgatja fel az adórendszert, marad a 15 százalékos szja, és a célzott áfacsökkentések is megmaradnak. Jövőre folytatódik a megszokott adócsökkentések iránya, a szocho 2 százalékponttal csökken, 19,5 százalékról, 17,5 százalékra csökken a kulcs, így 100 milliárd forinttal több marad a magyar vállalatoknál.

A demográfiai kihívások leküzdésére további intézkedések várhatóak, a magyar családok támogatása a cél, a CSOK, a GYES és GYED extra is megmarad, kiteljesedik a kétgyermekesek adókedvezménye. A gyermeknevelést is támogatni szeretnénk, bővítjük a bölcsődei helyeket.

A nyugdíjak tartsák meg a reálértékeiket, így 2,7 százalékos nyugdíjemeléssel számolunk – húzta alá a tárcavezető. Ha 3 százalék felett nő a GDP, amire jó esély van, akkor nyugdíjprémiumot fogunk fizetni. A nagy ellátórendszerek alapvetően nagyobb összegből gazdálkodhatnak és a honvédelmi büdzsé megháromszorozódik. A miniszter kiemelte a kösztisztviselők béremelését, aminek részleteiről ősszel dönthetnek.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »