Nem kell a székely föld a külföldieknek

Nem kell a székely föld a külföldieknek

A külföldiek nem érdeklődnek a székelyföldi mezőgazdasági területek iránt, legalábbis egyelőre, mivel a túlságosan felaprózott, nadrágszíjparcellákon nem lehet hatékonyan gazdálkodni – mondta el újságírói kérdésre Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője.

Az agrárszakember szerint Háromszéken jelenleg lehetetlen 50 hektár egybefüggő termőföldet vásárolni, inkább az jellemző, hogy a helyi nagygazdák bérbe veszik, majd meg is vásárolják a kisebb parcellákat, ha a tulajdonos az eladás mellett dönt. Könczei Csaba elmondta továbbá, az elmúlt év eleje óta Kovászna megyében nem kevesebb, mint 1949 adásvételi szerződést kötöttek, amelyek alapján mindössze 2642 hektár mezőgazdasági terület cserélt gazdát. A területek kétharmadát szabadeladásban értékesítették, 331 esetben élt a vevő elővásárlási jogával, általában a bérlők vették meg az általuk megművelt földet. Sok esetben a korábbi zsebszerződéseket hivatalosították.

Hírdetés

A háromszéki árakat nehéz meghatározni, mert kistérségenként is nagyok az eltérések, másrészt a termőföld minőségétől függően is változik az ár. Kovászna megyében 186 ezer hektár szántó, legelő, kaszáló és gyümölcsös van, ezek elsöprő többsége a helyi gazdák tulajdonában. Amint arról beszámoltunk, a termelőkkel folytatott egyeztetések után a mezőgazdasági minisztérium a múlt héten közölte, a mezőgazdasági területek értékesítését szabályozó új törvényjavaslat értelmében fizikai személyek legtöbb 150 hektár, míg jogi személyek maximum 1 500 hektár területet vásárolhatnak majd Romániában.

Forrás: kronika.ro

The post Nem kell a székely föld a külföldieknek appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »