Nem kell koncessziós díjat fizetniük az önkormányzati iskoláknak

Nem kell koncessziós díjat fizetniük az önkormányzati iskoláknak

Pozsony. A községi és városi önkormányzatok által fenntartott iskoláknak nem kell koncessziós díjat fizetniük. Ezt a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) erõsítette meg azután, hogy a kérdésrõl a kulturális tárcával egyeztetett.

„A gondot az okozta, hogy az önálló jogalanyisággal nem rendelkezõ iskolák dolgozói a települési önkormányzatok alkalmazottainak számítanak a Szociális Biztosító szerint. S ezzel lényegében kialakultak a feltételek a koncessziós díjak fizetésére annak ellenére, hogy az említett alkalmazottak a valóságban a helyi iskola alkalmazottai” – magyarázta a ZMOS szóvivõje, Michal Kaliòák.

Az iskolákat felmentették a koncessziós díjak fizetésének kötelezettsége alól függetlenül attól, milyen a jogállásuk. Vagyis nincs különbség abban, hogy rendelkeznek-e vagy sem jogalanyisággal” – mondta Michal Sýkora, a ZMOS elnöke.

Sýkora arra is figyelmeztetett, hogy minden önkormányzatnak ellenõriznie kellene a Szociális Biztosítóban nyilvántartott alkalmazottainak számát. Abban az esetben ugyanis, ha a jövõben összevonják az iskola alkalmazottait más alkalmazottakkal, a koncessziós díj megállapításakor érvelhessenek az alkalmazottak struktúrájával. A díj beszedõje az alkalmazottak valós száma alapján állapítja meg az illeték nagyságát, vagyis nem számítja bele a polgármestert és a települési iskola alkalmazottait. „Ezeket a kérdéseket  a Szlovák Rádióval és Televízióval kell megoldani” – tette hozzá Sýkora.

További információk és az elérhetõség az alábbi honlapon találhatók: https: //uhrady.rtvs.sk/.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »