Nem kell mindig gyógyszer! 10 természetes fájdalomcsillapító

Nem kell mindig gyógyszer! 10 természetes fájdalomcsillapító

Amikor az embernek valamije fáj, akkor általában az orvos vagy a patikus valamilyen gyógyszert ajánl a fájdalom csökkentésére. Csakhogy nem mindenki akarja magát olyan kémiai anyagokkal mérgezni, amelyek ráadásul még drágák is.

Most olyan természetes fájdalomcsillapítókat mutatunk, amelyek minden bizonnyal mindnyájunknál megtalálhatóak otthon, csak éppen azt nem tudtuk, hogy melyik jó a fej-, fog-, has- vagy az ízületi fájdalmak ellen.

Kurkuma

Minden bizonnyal a háziasszonyok java részénél megtalálható ez a fűszer- és gyógynövény, amivel általában az ázsiai ételeket fűszerezzük. Viszont kevesen tudják, hogy a kurkuma az egészségügyi problémák megoldásában is segít. A Daily Mail szerint nemcsak antiszeptikus (fertőzésellenes), antibiotikus, de még antioxidáns hatással is bír, így fejfájás esetén háromszor hatásosabb, mint egy pirula aszpirin.

Orvosi székfű vagy kamilla

Az antiszeptikus (fertőzésellenes) és antibiotikus hatásának köszönhetően mindenkinek becsületbeli helyen kellene tárolnia ezt a gyógynövényt a konyhájában. Már nagyanyáink is tisztában voltak vele, hogy a kamilla gyorsan elmulasztja a fájdalmakat, legyen az fej-, nyak-, ízületi- vagy izomfájdalom. Szükség esetén főzzünk egy kamillateát vagy használjuk esszenciális olajkivonatban.

Szegfűszeg

A szegfűszeget első hallásra a forralt borral és a karácsonyi süteménnyel párosítjuk össze, holott remek gyógyszernek bizonyul a rosszullét, a fogfájás és a gyomorgyulladás ellen. Elég egy vagy két darab szegfűszeget a szánkba tennünk, és a fájdalom már a múlté. Mindemellett használ az élesztőgombák ellen, és csökkenti a karadiovaszkuláris megbetegedések veszélyét is.

Rozmaring

Ez az igénytelen növény biztos minden háziasszony fűszerkészletében, kertjében vagy cserepében megtalálható. Sokan előszeretettel használják a húsok sütése és grillezése során, ám lehet, hogy azt kevesen sejtették, hogy fájdalomcsillapítóként sem utolsó. Tea formájában csökkenti a fejfájást, és jó hatással van a migrénre is. Emellett B6 vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz.

Őszi margitvirág

Hírdetés

Ezt a növényt főzet formájában fej- és fogfájásra használhatjuk, de enyhíti a menstruációs fájdalmakat is, segít az emésztésben, értágításban és a lázat is csökkenti. Migrén esetén a levelét ajánlatos rágni, míg fülfájás esetén néhány friss levelet érdemes a fülbe dugni. Tinktúraként rovarcsípésre is alkalmas. Az őszi margitvirág a terhes nőknek nem ajánlott.

Levendula

Ennek a csodálatos lila növénynek az illata általában a Provance-i levendulaültetvényekre emlékeztet bennünket. A levendulából készült olaj nemcsak a fájdalmak és a görcsök ellen jelent gyógyírt, de remek relaxációs eszköz, ami ellazítja az elménket.

Szent bazsalikom (tulsi)

Ez a gyógynövény lehet, hogy nem a konyhakertek alapeleme, de amint megismerkedünk vele, azzá fog válni. A szent bazsalikom segít a fájdalmak és a gyulladások csökkentésében, antioxidánsokat tartalmaz, emellett remekül kordában tudja tartani a kortizol stresszhormont, valamint az drenalint.

Ördögcsáklya/ördögkarom

Az örrdögcsáklya/ördögkarom egy Dél-Afrikából származó növény, amely a nevét a termésének formájáról kapta. Az ördögkarom gyökeréből készült port vagy kivonatot fej-, hát- és ízületi fájdalmak ellen használják, emellett pedig segíti az emésztést is.

Gyömbér

Ebből a külalakra nem igazán tetszetős gyökérből valószínűleg mindenkinek akad a konyhájában legalább egy darab. Remek fűszer a mártásokba, levesekbe és a húsokba, de a teák és a citromos limonádék alapelemeként sem utolsó. A gyógyító hatásai pedig vitathatatlanok: segít megküzdeni az influenzajárvánnyal, csökkenti az izomfájdalmat, sőt, a rosszullétek során is gyakran alkalmazzák.

Cseresznye

A cseresznye ugyan szezonális gyümölcs, amire nyárig várnunk kell, de szárított formában egész évben megvásárolható. A cseresznye ún. antocitánt tartalmaz, ami a fájdalomcsökkenésért felelős, továbbá védi az idegrendszert és a rák megelőzésében sem utolsó.

iDnes.cz

Nyitókép: Pixabay


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »