Nem kell teljesen eltiltani gyermekeinket az édességtől

Nem kell teljesen eltiltani gyermekeinket az édességtől

POZSONY. A gyermekeknek szükségük van a gyors kalóriafelvételre, ezért aztán nem teljesen helyénvaló az édességektõl való teljes eltiltásuk. Ezt sem ártana a szülõknek szem elõtt tartaniuk, amikor csemetéiknek tízórait készítenek – hívja fel rá a figyelmet a közelgõ tanévkezdés apropóján a Közegészségügyi Hivatal.

„A napi édességadag nem szabadna, hogy meghaladja az 50 grammot, s inkább az édes péksüteményeket, adott esetben a száraz süteményeket, szárított gyümölcsöt és az édes gabonaszeleteket kell elõtérbe helyezni a sütemények és édességek helyett” – mondta el Jana Hamade, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) munkatársa, hozzátéve, hogy a gyermekévekre jellemzõ a gyors kalóriabevitel szükséglete. A gyermekeknek nagyjából 3 órával a reggelit követõen kellene elfogyasztani napi tízórai adagjukat.

Az édesített üdítõitalok fogyasztása Hamade elmondása szerint ugyanakkor nem ajánlott. Túlzottan sok egyszerû cukrot tartalmaznak és feleslegesen növelik az energiabevitelt, ami elhízáshoz vezethet.

A minõségi tízórai teljes kiõrlésû gabonából készült pékáruból, kenõvajból vagy sajtból, zöldségbõl és gyümölcsbõl, valamint cukormentes italból (gyógynövény alapú vagy gyümölcstea, limonádé) tevõdik össze. „Mindezek tartalmazzák azokat az összetevõket, amelyek biztosítják a szervezet számára az optimális mennyiségû tápanyagokat, azaz fehérjéket, zsírokat, cukrokat, de a vitaminokat és ásványi anyagokat is” – magyarázta Hamade, aki azt is aláhúzta, fontos, hogy gyermekünket rávezessük a rendszeres folyadékbevitelre.

Az ásványi anyagok közül elmondása szerint a fejlõdõ szervezet számára a legfontosabb a kalcium, amelynek fõ forrásai a tej és a tejtermékek, mint például a sajtok és a joghurtok. „Éppen ezért a sokszínû étkezés érdekében a szülõknek a tejet és a tejtermékeket is be kellene iktatniuk a tízóraiba. Ezek közül a termékek közül a probiotikus, élõflórás és az acidophilusszal dúsított tejtermékek” – jegyezte meg az ÚVZ munkatársa.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »