Nem lesz kerítés az ukrán–magyar határon

Egyelőre elvetette a kerítésépítés tervét a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az ukrán-magyar határon, ahol az afrikai sertéspestis (ASP) magyarországi bejutása fenyeget – írja az Agrárszektor.hu.

A portál szerint azért döntött úgy az FM, hogy nem épül kerítés, mert a járványügyi helyzet nem indokolta annak kivitelezését.

A hatóságok ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi helyzetet, mivel ágazati szakértők szerint nagyon komoly gazdasági következményei lennének annak, ha az afrikai sertéspestis vírusa nálunk is megjelenne. Egyes becslések szerint a várható korlátozások miatt a magyar sertésállomány akár 30–35 százaléka is eladhatatlanná válna.

Dánia és Lengyelország ezzel szemben a napokban jelentette be, hogy kerítést létesítenek határaiknál az ASP-t terjesztő vaddisznók távol tartása miatt.

Az Agrárszektor.hu emlékeztet arra, hogy a közelmúltban terjesztette fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal a vadkerítés megvalósításának lehetőségét annak költségtervével együtt az illetékes tárcához, miután megvizsgálta az ukrán-magyar, illetve a megyei román-magyar határszakaszon a kerítés építésének lehetőségeit


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »