Nem mindennapi jármű szeli ezentúl a Dunát

Nem mindennapi jármű szeli ezentúl a Dunát

Tizenhat tonna hulladékot képes elszállítani, és akár tíz hajó szemetét is elviszi egy nap a dunai szemétszállító hajó. Környezetkímélő módon és szelektíven gyűjti a hulladékot a rakpartoknál kikötő hajókról, így a kukásautók nem tartják fel többé a forgalmat. Az egyedülálló járművet Hollandiából szerezték be, eredetileg katonai hajó volt.

Nem csak szárazföldön, vízen is szállítják már a szemetet Budapesten. A rakpartoknál kikötő hajókról és a Duna-parti szórakozóhelyekről egy másik vízi jármű gyűjti össze a hulladékot. Kapacitása tíz hajó szemetére  elég.

Hírdetés

A vízi szemétszállító Hollandiából érkezett a magyar fővárosba. „Ez egy katonai hajó volt, ezt alakítottuk át. Nem volt könnyű, megmondom őszintén, behozni az országba, mindenki fegyvernek nézte. Most már nem az, akkor sem volt az, de hát ugye a szabályozók nem annyira egyszerűek ebben a dologban” – közölte Spányik Gábor, a MAHART Magyar Hajózási Zrt. ügyvezetője.

A közlekedési államtitkár büszke és elégedett. „Maga a beruházás valóban egy olyan különleges dolog, amely egyébként most már kézenfekvő. Tehát olyan, amikor a fejlesztéseket megcsinálják, azonnal azt mondja mindenki, hát ez egyértelmű, régen meg kellett volna csinálni. Valóban így van, csak eddig nem vállalkoztak rá. Most a víz oldal felőli hulladékelszállítás, amely minden tekintetben javítja a rakpartok tehermentesítését és terhelését, ez egy üde színfolt valóban” – mondta Tasó László.

A szemétszállító hajó beszerzése és átalakítása 200 ezer euróba került, a MAHART bővítené a hulladékgyűjtő hajók flottáját.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »