Nem mondanak le jogukról az oktatásügyi szakszervezetek

Nem mondanak le jogukról az oktatásügyi szakszervezetek

POZSONY. Az oktatási szakszervezetek nem írták alá a szociális békét garantáló memorandumot. Ehhez kötötte ugyanis Robert Fico kormányfõ a pedagógusok 2017. szeptemberi, 6 százalékos béremelését. A Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (OZPŠaV)szerdán ülésezett.

A szakszervezetek nem hajlandóak lemondani arról az alkotmányos jogukról, hogy minden évben kollektív egyeztetést folytassanak a jobb munkahelyi és fizetési feltételek érdekében – írja az Aktuality.sk internetes portál.  

„Nem hagytuk jóvá a szociális megbékélést szavatoló memorandummal kapcsolatos kormányjavaslatot, és nem beszélünk szociális megbékélésrõl sem. Mi a jövõben is kollektív egyezséget akarunk“ – magyarázta Pavel Ondek szakszervezeti vezetõ.

Robert Fico kormányfõ (Smer-SD) a memorandum aláírásához kötötte a pedagógusbérek szeptember elejétõl aktuális emelését. Ha az oktatásügyi szakszervezetek képviselõi nem írják alá a memorandumot, vagyis nem vállalják, hogy 2020-ig nem sztrájkolnak béremelésért, a kormány eláll a szeptemberi béremeléstõl, hangoztatta a nyár elején Robert Fico kormányfõ.  Ebben az esetben a pedagógusoknak a kormányprogramnak megfelelõen csak 2018. januárjától emelkedne a fizetése.

A kormány mennyire tiszteli a pedagógusokat?

„Mi kiszámítottuk. Ha az emelés a kormány programnyilatkozata szerint történne, azaz 2018, 2019 és 2020 januárjától, akkor valamennyi alkalmazott tarifabére a 28 hónap alatt 19,1 százalékkal emelkedne. Ha pedig arra 2017, 2018 és 2019 szeptemberétõl, illetve 2020 januárjától kerülne sor, akkor valamennyi alkalmazott a 28 hónap alatt 26,25 százalékot kapna“ — mondta Ondek. Emiatt nem gondolja azt, hogy a kormány megtenné az általa jelzett lépést. Ha mégis megtenné, akkor szavai szerint felmerülne a kérdés, hogy mennyire tiszteli a pedagógusállományt, és miként járulna hozzá az oktatásügyön belüli állapot javításához.

„A pedagógusbérek szeptembertõl esedékes emelését bizonyos mértékben támogattuk, s majd meglátjuk, hogy miként dönt  a kormány“ — tette hozzá a szakszervezeti vezetõ. A döntés után ki kell derülnie annak, hogy az oktatásügyi szakszervezetek szerveznek-e nyomást gyakorló akciókat.

A regionális oktatásügyben dolgozó pedagógusok és szakdolgozók, valamint a fõiskolai pedagógusok bére 2016 januárjában 4 százalékkal nõttek, további 6 százalékos emelésre pedig 2016. szeptember 1-tõl került sor.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »