Nem sikerült megerősíteni al-Bagdadi halálhírét

Nem sikerült megerősíteni al-Bagdadi halálhírét

MOSZKVA. Még nem sikerült megerõsíteni azt a tényt, hogy megölték Abu Bakra al-Bagdadit, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet vezérét – közölte Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes kedden Moszkvában.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy valószínûleg likvidálták Bagdadit. A tárca szerint a terrorista mintegy háromszáz társával együtt halhatott meg el egy, az Iszlám Állam Rakka környéki harcálláspontjára május 28-án mért orosz légicsapásban.     

Gatyilov egyébként kijelentette: Oroszország arra számít, hogy az Egyesült Államok megfigyelõként ezúttal is részt vesz majd az Asztanában július 4-5-én a szíriai rendezésrõl tartandó tanácskozáson. Az orosz diplomata szerint a genfi Szíria-közi tárgyalások újabb fordulóját a kazah fõvárosban lefolytatandó eszmecserét követõen rendezik majd meg.   

Az orosz-török-iráni védnökség alatt tartandó asztanai fórumon a tervek szerint lezárják a szíriai deeszkalációs övezetek létrehozásáról folytatott egyeztetést.

Ausztrália felfüggesztette légicsapásait

Ausztrália kedden bejelentette, hogy felfüggesztette légicsapásait Szíriában, miután az Egyesült Államok vasárnap lelõtt egy szíriai harci repülõgépet, Moszkva pedig megfenyegette a koalíciót.

"Az Ausztrál Védelmi Erõk elõvigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik mûveleteiket Szíriában" – írta közleményében a védelmi minisztérium. "A védelmi erõk fokozott figyelemmel kísérik a szíriai légtér helyzetét, és a megfelelõ idõben döntenek a mûveletek újraindításáról" – tette hozzá a tárca, hangsúlyozva, hogy Ausztrália Irakban továbbra is részt vesz a koalíció munkájában.   

Moszkva hétfõn azt mondta, hogy az Eufrátesztõl nyugatra repülõ koalíciós vadászgépeket potenciális célpontnak fogja tekinteni az események után, és rakétarendszerekkel, valamint katonai gépekkel követni fogja õket. Oroszország azt nem mondta, hogy lelõné-e õket.   

A szíriai hadsereg repülõgépe éppen bevetésen volt Rakkától 30 kilométerre délre, amikor az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció egyik repülõje lelõtte. A repülõ lezuhant, darabokra tört, pilótáját eltûntnek nyilvánították. A történteket a szíriai hadsereg vérlázítónak minõsítette. A szíriai konfliktus 2011-es kezdete óta ez volt az elsõ hasonló incidens Damaszkusz szerint.   

Az Egyesült Államok Középsõ Parancsnoksága (CENTCOM) közleményében arról számolt be, hogy a szíriai kormánygépet egy koalíciós partnere, a kurd és arab milíciákból álló Szíriai Demokratikus Erõk (SDF) ernyõszervezet védelme érdekében lõtték le. Az állítás szerint a szíriai Szu-22-es vadászbombázó Rakkától délre, a koalíció által támogatott erõket bombázta. Ezt követõen azonnal egy amerikai F/A-18 Hornet típusú vadászgépet vezényeltek a térségbe, amely megsemmisítette a szíriai harci gépet.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »