Nem tudják kigazdálkodni a béremelést, már ki sem nyitnak a boltok

Nem tudják kigazdálkodni a béremelést, már ki sem nyitnak a boltok

Országszerte számos faluban, és kistelepülésen már hétköznapokon is zárva tartanak a COOP üzletek. A munkaerőhiány mellett a bérek kitermelése jelenti a legnagyobb problémát. Az érintett településeken a helyieket nem különösebben zavarja a csökkentett nyitvatartás. Sokan amúgy is a közeli nagyvárosokba járnak vásárolni.

A Baranya megyei Sellyén szerdán, azaz a hét kellős közepén zárva tart a falu egyetlen boltja. „Hát hogyne zavarna. Hát ez a minimális ami elvárható, hogy legalább bolt legyen. Mert se bolt se kocsma, csak hát ilyen, két-három órát, maximum ilyen négy órát amíg vannak. Mondjuk engem személy szerint nem érdekel, mert egy hónapban egyszer elmegyek Pécsre bevásárolok, ugyanis itt jócskán drágább” – mondta Tóth Imre.

A környékbeli boltokat összefogó szövetkezet elnöke szerint egyszerűen képtelenek kigazdálkodni a kötelező béremeléseket, muszáj volt lépniük. „Nem tudjuk kigazdálkodni annak a béremelésnek a fedezetét árrésben, mint ami szükséges. Tehát nem tudjuk megadni azt a bérnövekményt. Nyilvánvalóan ennek egy módja van csak, hogy csökkentjük a munkaidőalapot, ezzel szinkronban a nyitvatartást” – mondta Kovács Lóránt, a Dráva-menti Áfész Szövetkezet elnöke.

Az ország másik végén A Nógrád megyei Martonyiban is egyre többet van zárva a bolt. A helyieket azonban ez nem zavarja. „Van más bolt is, úgyhogy, már mi megszoktuk, hogy ez így van” – mondta Sipos Gáborné.

A kormány a 2016-os bruttó 129 ezerről 2018-ra 181 ezer forintra emelte a garantált bérminimumot. A 40 százalékos emeléssel párhuzamosan azonban sok vidéki település lakóinak ennél jóval kisebb arányban növekedett a keresete, egyebek mellett emiatt kell egyre többet zárva tartania a boltoknak.

„Alapvetően a váráslóerőt alacsony nyugdíjas idős lakosság, a közfoglalkoztatásban résztvevő személyek jövedelme, illetve egyéb ilyen alkalmi jövedelmekből élő emberek vásárlóereje biztosítja. Nincs olyan növekmény az elmúlt két esztendőbe, mint ami nekünk itt 25-40 százalékos bérnövekményt tudna biztosítani. Emiatt kényszerülünk arra, hogy megtegyük a szűkítéseket” – tette hozzá Kovács Lóránt.

A COOP mellett a Tesco is lépni készül, sajtóértesülések szerint átszervezéseket, és elbocsátásokat is terveznek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »