Nem tudni, jelenleg hol tartózkodik az illegálisokkal megpakolt amerikai hadihajó

Még mindig nem sikerült tisztázni a Földközi-tengeren három napja kimentett több mint 40 migráns sorsát, s azt sem tudni, jelenleg hol tartózkodik a Trenton nevű amerikai hadihajó, amely kedden vett fel 41 hajótöröttet Líbia partjai előtt, míg 12 migráns holttestét hátra hagyta a tengeren tekintettel arra, hogy fedélzetén nincs hűtőkamra – közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik szóvivője.

Az UNHCR szóvivője a dpa német hírügynökségnek elmondta: a világszervezet főbiztosságának továbbra sincs tudomása arról, hogy a hajó a túlélőkkel jelenleg pontosan hol van, s arról sem, kiköthet-e Olaszországban. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője hasonlóan nyilatkozott. Az olasz parti őrség nyilvánvalóan nem vesz rész a mentési koordinációban, mivel az ügyről nem tettek nyilvános bejelentést. Legutóbbi értesülések szerint a Trenton a szicíliai Augusta kikötője előtt vesztegelt. Flavio Di Giacomo, az IOM szóvivője csütörtökön elmondta: az amerikai flotta nápolyi támaszpontján állomásozó hajó nem kapott engedélyt arra, hogy befusson a kikötőbe.

Hírdetés

Matteo Salvini olasz belügyminiszter korábbi megjegyzése szerint mostantól a nem kormányzati szervezetek migránsokat szállító hajói nem kapnak kikötési engedélyt Olaszországban. Egyedül az olasz haditengerészetnek vagy az olasz parti őrségnek a hajói érkezhetnek migránsokkal az olasz partokra. Salvini csütörtök este a Trenton ügyét firtató kérdésre mindössze annyit felelt, hogy „dolgoznak rajta”. Mint mondta, a gondot nem a 40 migráns jelenti a fedélzeten, hanem 650 ezer társuk, akik az utóbbi években érkeztek Olaszországba.

Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSf) civilszervezetek által működtetett, 629 migránst szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket. Úgy tudni, a hajót a tengeren uralkodó rossz időjárás miatt vasárnap reggelre várják Valenciában, ahol a Vöröskereszt több mint ezer munkatársát mozgósította, hogy elvégezzék elsődleges ellátásukat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »