Nem tudta meggyőzni Juncker az új lengyel kormányfőt

Nem tudta meggyőzni Juncker az új lengyel kormányfőt

Mateusz Morawiecki az Európai Bizottság (EB) elnökével folytatott brüsszeli tárgyalásain értésre adta, hogy nem enged országa jogi reformjából, amelyért bírálatok érik az Európai Unió részéről.

A lengyel kormányfő kedd este tárgyalt Brüsszelben Junckerrel, hogy megvitassák a nézetkülönbségeket. „Elmagyaráztuk, hogy mit jelent számunkra ez a reform. Javítani szándékozunk a jogrendszeren, hogy tisztességesebbé és tárgyilagosabbá váljon. Ragaszkodunk az álláspontunkhoz” – mondta a tárgyalások után a lengyel kormányfő, akit a lengyel hírügynökség idézett szerdán. A tárgyalópartnerek megállapodtak abban, hogy februárban újra megbeszélést folytatnak egymással. A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy mindkét fél méltatta a közel kétórás megbeszélés baráti hangnemét.

Juncker még a megbeszélés előtt úgy nyilatkozott, hogy a jogállamiság lengyelországi helyzete körüli vitát nem „háborús hangulatban”, és „vad fenyegetésekkel”, hanem higgadtan és párbeszéddel kell rendezni. Nem lenne helyes az EU-s támogatások csökkentésével fenyegetni – mondta Juncker. Hozzátette: Lengyelország igényt támaszt arra, hogy vezető szerepet játsszon az EU-ban, de ha ezt szeretné, akkor a játékszabályokat is be kell tartania. A vitatott igazságügyi reform miatt az Európai Bizottság december közepén megindította az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben.

MTI

The post Nem tudta meggyőzni Juncker az új lengyel kormányfőt appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »