„Néma” képviselők a parlamentben

A KDNP-s Rétvári Bence és az MSZP-s Gúr Nándor beszélt legtöbbet ebben az évben az Országgyűlés ülésein. Orbán Viktor miniszterelnök több tucatszor emelkedett szólásra, igaz, volt, amikor mindössze hat másodpercben reagált egy ellenzéki kérdésre. Hét képviselő egész esztendőben „néma” maradt, köztük Kubatov Gábor, a Fidesz új alelnöke.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára emelkedett legtöbbet szólásra idén az Országgyűlés ülésein, a KDNP-s képviselő összesen 410 alkalommal kért és kapott szót. Ezalatt összesen 21 órát és 20 percet beszélt. Csúcstartónak számít az MSZP-s Gúr Nándor is, ugyan „mindössze” 256 alkalommal szólalt fel, ám beszédeinek hossza meghaladta a 25 órát. A képzeletbeli dobogó harmadik helyére az LMP-s Sallai Róbert Benedek került, az ő 239 felszólalását összesen több mint 17 órán keresztül hallgathatta a Tisztelt Ház. A Fidesz legaktívabb képviselője Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára lett, 227-szer kapott szót és több mint 14 órán keresztül beszélt. A Jobbik csúcstartója Z. Kárpát Dániel, aki 177 alkalommal emelkedett szólásra, és összesen 14 óra 36 percben fejtette ki véleményét.

Orbán Viktor miniszterelnök 89 esetben beszélt az ülésterem falai között, leginkább az ellenzéki képviselők azonnali kérdéseire válaszolt, illetve néhány esetben napirend előtt kért szót. Leghosszabb felszólalása szeptember végén hangzott el, amikor a tömeges bevándorlás miatt szükségessé vált intézkedések kapcsán összesen több mint 40 percen keresztül mondta el kormányfői beszédét, majd reagált az arra érkezett ellenzéki felvetésekre. Olyan is előfordult azonban, amikor egy LMP-s kérdésre mindössze 6 másodpercben válaszolt.

A pártelnökök közül Schiffer András volt a legaktívabb, az LMP vezetője 160-szor szólalt fel összesen csaknem 14 órában. Őt követi a jobbikos Vona Gábor összesen 2 órát kitevő 24 felszólalásával, majd szorosan mögötte az MSZP-s Tóbiás József szintén nagyjából két órán keresztül tartó 22 szókéréssel. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke mindössze öt alkalommal kért szót, és összesen kevesebb mint negyedórát beszélt, míg a legkevésbé aktív pártelnök a Demokratikus Koalíciót (DK) vezető Gyurcsány Ferenc; tőle egyetlen, 15 perces felszólalást hallgathattak meg a képviselők.

Gyurcsány Ferenc mellett még két olyan képviselő volt, aki csak egyszer érezte szükségét, hogy szót kérjen az üléseken: egyikük éppen párttársa, Vadai Ágnes, másik pedig a fideszes Csöbör Katalin.

Ebben az esztendőben hét olyan képviselő volt, aki végig „néma” maradt az Országgyűlés ülésein. Köztük a nemrég a Fidesz alelnökének választott Kubatov Gábor, illetve Kövér László, aki házelnöki minőségében számos ülés levezetésében részt vett, képviselőként ugyanakkor egyszer sem kért szót. Az ellenzékiek közül is volt, aki hallgatásba burkolózott egész évben, így a DK-s Oláh Lajos.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2015. 12. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »