Németh Zsolt az ET főtitkárával az ukrán oktatási törvényről tárgyalt

Németh Zsolt az ET főtitkárával az ukrán oktatási törvényről tárgyalt

STRASBOURG. Az Európa Tanácsnak határozottan fel kell lépnie a kisebbségi nyelvi oktatás védelmében, ugyanis az új ukrán oktatási törvény hatályba lépése nem pusztán egy közösséget érint, hanem általában a kisebbségi oktatási rendszerek kerültek veszélybe a törvény elfogadásával – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában.

Németh Zsolt elmondta, megbeszélést folytatott Strasbourgban Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács fõtitkárával, akit az ukrán oktatási törvényrõl kialakított magyar álláspontról tájékoztatott.

Magyarország véleménye szerint az oktatási törvény súlyos visszalépést jelent a megszerzett kisebbségi jogok tekintetében, ellentétben áll az ukrán alkotmánnyal, a kétoldalú alapszerzõdéssel és a kisebbségi keretegyezménnyel – jelentette ki.

A politikus elmondta, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének részvételével folyatott megbeszélésen felhívta a fõtitkár figyelmét: Magyarország készen áll arra, hogy az államnyelv oktatása érdekében különféle intézkedéseket léptessen hatályba Ukrajna, ugyanakkor úgy véli, az államnyelv elsajátítása lehetséges úgy is, hogy a kisebbségi nyelvi oktatást nem éri károsodás. Ezért arra kérte a fõtitkárt, hogy az Európa Tanács végezze el a törvény alapos elemzését.

Németh Zsolt  hangsúlyozta: Jagland elkötelezett amellett, hogy a megszerzett kisebbségi jogok Ukrajnában ne csorbuljanak. A fõtitkár felajánlotta az Európa Tanács minden kisebbségek védelmét szolgáló eszközét a kárpátaljai magyar oktatási rendszer védelmében.

Reményét fejezte ki, hogy a következõ napokban Ukrajna és Magyarország között kezdõdõ, több szintû párbeszéd során a kétoldalú alapszerzõdés szellemében megoldást fognak találni a kisebbségi nyelvi oktatás problémáira az óvodától az egyetemig.
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »