Németország: Merkel a győztes a vesztesek közt, Szászország az AfD földje

Németország: Merkel a győztes a vesztesek közt, Szászország az AfD földje

Vasárnap este még csak az exit-poll felmérések voltak ismertek, de hétfő hajnalban a német választási biztos hivatala közzétette a Bundestag-választások előzetes eredményét is. Az eredmény nem sokban tér el az előzetes becslésektől, de ha lehet, még drámaibb a két nagy párt visszaesése. A részvétel 76,2 százalékos volt, 4,6 százalékponttal magasabb, mint négy éve.

Angela Merkel kancellár pártszövetségére, a CDU/CSU-ra a választók 33 százaléka voksolt (2013-ban még 41,5 százalék), amivel 246 helyet szereztek a most 709 fős Bundestagban (a német választási rendszer sajátossága, hogy a parlament létszáma változhat). Ez 65 hellyel kevesebb, mint az előző ciklusban, de Merkel – ahogy fogalmazott – elérte stratégiai célját: kancellár maradhat, és immár negyedik ciklusát kezdheti meg.

http://mno.hu/

Az eddig nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata SPD történelmi mélypontra süllyedt, a listás szavazatok 20,5 százalékával (2013-ban 25,7 százalékot értek el) csak 153 helyük lesz a Bundestagban, 40-nel kevesebb, mint eddig. Martin Schulz listavezető elismerte a vereséget, de nem mondott le, hanem bejelentette, hogy pártja ellenzékbe vonul. Ez persze csak akkor igaz, ha nem váltják le a vereség után.

A harmadik erő az eddig parlamenten kívüli jobboldali populista, bevándorlásellenes AfD lett, a szavazatok 12,6 százalékával, ami 94 képviselői helyre volt elé. A kelet-németországi Szászország tartományban egy hajszállal ugyan, de az AfD lett legnépszerűbb párt: a listás szavazatok 27 százalékát kapták, míg a CDU 26,9-et. Türingiában 22,7 százalékot értek el, Brandenburgban 20,2-t.

Hírdetés

http://mno.hu/

A felmérések szerint az AfD közel 1,2 millió olyan embert vitt az urnákhoz, akik korábban nem szavaztak, és egymillió választót szipkázott el a CDU-tól. Győzelmi beszédében Angela Merkel is az egyik legfontosabb feladatnak nevezte, hogy visszanyerjék az AfD szavazók bizalmát.

http://mno.hu/

A listás szavazatok 10,7 százalékával, 80 képviselővel tér vissza a négy éve a parlamentnől kiesett jobboldali liberális FDP. A Zöldek 8,9 százalékot szereztek, ami csak egy kicsit jobb, mint négy éve, de a kormányalakításhoz szükség lesz a 67 képviselőjükre. A CDU/CSU, az FDP és a Zöldek furcsa koalícióját hívják a német közbeszédben a pártok színei – fekete, sárga és zöld – alapján Jamaica-koalíciónak.

http://mno.hu/

Erősödni tudott a baloldali populista Die Linke (Baloldal) is: a listás szavazatok 9,2 százalékát szerezték meg, ami 0,6 százalékpontos erősödés. Ezzel 69 képviselőjük lesz a Bundestagban, öttel több, mint korábban. Akárcsak az AfD, ők is a keleti országrészben erősebbek (a párt részben az NDK állampártjának utódjából jött létre): Berlinben 18,8 százalékot, Brandenburgban 17,2-t szereztek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »