Németországnak egyedül nem megy

Németországnak egyedül nem megy

Németország nemzeti szinten megteremti a menekültáradat csökkenésének feltételeit, de ezt közös európai stratégiával kell kiegészíteni – jelentette ki a német külügyminiszter varsói látogatásán. Az osztrák kormány tegnapi, a migránsok számát korlátozó lépéséről Frank-Walter Steinmeier azt mondta: egyelőre nem világos, a bécsi kormány jogilag hogyan valósítja meg a döntést. Közben Szerbia és Macedónia után Szlovénia is közölte: csak azokat a migránsokat engedi be, akik Németországba vagy Ausztriába tartanak.

„Húsz napot voltam Görögországban, addig vártam a papírjaimra, Tesszalonikiből jöttem ide. Nagyon hideg van, de az UNICEF mindent biztosít!” – mondta egy szíriai menedékkérő, Muhhamad Saudi.

Szerdától a szerb kormány is csak az Ausztriába vagy Németországba tartókat engedi tovább. Belgrád az osztrák kormányra mutogat, amely idén legfeljebb 37 500 menedékkérőt enged be. Németország egyelőre nem szigorít, bár Angela Merkel kancellár szerdán arról beszélt, hogy tartósan csökkenteni kell a menekültek számát.

„Mi közös európai döntést akarunk, és amíg lehet, el kell kerülni az egyéni nemzeti intézkedéseket, amelyek más tagországokra is kihatnak” – mondta a német belügyminiszter. A bajor miniszterelnök viszont, akinek pártja, a CSU Merkel pártjának, a CDU-nak a hagyományos szövetségese, fontolóra venné a német határok lezárását.

„Az EU ígérete az volt, hogy nem lesz szükségünk határellenőrzésre, mert a külső határok biztosítottak. De ha nem lehet hatékonyan megvédeni a külső határokat, akkor biztonsági okokból a német állam kötelessége, hogy ellenőrizze a határait” – jelentette ki Horst Seehofer.

Az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben arra figyelmeztetett, hogy a szabad mozgás uniós alapérték, ezért korlátozása az EU jövőjét veszélyeztetné.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »