Nemzeti Választási Iroda: Irdatlan sok magyar van Londonban

Jelölteket visszaléptetni legkésőbb a választás előtti nap délelőttjén 11 óráig lehet. Ezt közölte Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda elnöke. A sok párt és a feltehetően magas részvétel miatt csak az éjféli órákban várható előzetes eredmény. Az adatokat 10 százalékos feldolgozottság után folyamatosan közzé teszik.Ezek a berendezések már arra utalnak, hogy bő egy hét múlva választunk. Az eddigi külhoni regisztrációk magas részvételre utalnak.

A külképviseleteken még soha ennyien még nem regisztráltak, erre magyar idő szerint, holnap délután négy óráig még van lehetőség.

„53 ezernél tartunk most és 28 ezer volt négy évvel ezelőtt, valószínűleg megduplázódik. Irdatlan sokan vannak Londonban ott 8700-an jelentkeztek már be, a négy évvel ezelőtti 5700 –hoz képest” – mondta Híradónknak Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Eddig 2700-an szavaztak levélben a határon túlról, a leveleket legkésőbb hetedikén éjfélig, vagyis a választás előtti napig kell postára adni. Hatvan ember két műszakban foglalkozik a levél szavazatok feldolgozásával.

378 ezren regisztráltak a határon túlról. Csak 60 százalékuk szokott szavazni – mondta Pálffy Ilona, ami akár 2-3 mandátumot is jelenthet. A választás végeredményét a hosszú listák és a várhatóan magas részvétel miatt csak az éjszakai órákban fogjuk megtudni, de részeredmények korábban is lesznek.

Eddig százezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön szavaznak, átjelentkezni jövő péntekig lehet. Az esetleges újabb visszalépésekről azonban a vártnál korábban kell dönteni.

„7-én délelőtt 11 óráig kell bejelenteni a visszalépéseket, eddig tudjuk lehúzni valamennyi szavazó lapról a visszaléptetetteket, akkor indul ugyanis az amerikai földrészen Buenos Airesben a választás” – mondta az elnök.
A 2200 egyéni jelölt közül eddig ötvenen léptek vissza, a szavazólapon 23 párt neve szerepel majd. Budapest néhány választókerületben csak hat-hét jelölt van.

Április nyolcadikán a Nemzeti Választási Irodának – ahogy Pálfy Ilona mondta – mentőcsónakja is lesz, de a telefonos adattovábbításra csak vészhelyzetben lenne szükség, ha számítógépes hálózat valamiért csődöt mondana. A számítógépes rendszer egyébként minden külső beavatkozási kísérletet azonnal jelez. A választások előzetes végeredménye április 14-én várható.

atv.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »