Nemzetiségi főosztály jöhet

Peter Krajňák, a Híd oktatási államtitkára nem kapja vissza a regionális iskolahálózattal kapcsolatos kompetenciákat, az államtitkár már egyeztetett a jogkörökről az oktatási miniszterrel. Egyelőre úgy tűnik, a minisztérium új szerkezeti felépítésében a Híd a nemzetiségi oktatást erősítené meg.

Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter és Peter Krajňák (Híd) államtitkár tegnap tárgyalt a január 1-vel megvont jogkörökkel kapcsolatban. Bár az egyeztetések még nem zárultak le, jövő héten ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, egyelőre úgy tűnik, hogy Peter Krajňák nem kapja vissza a regionális iskolahálózattal kapcsolatos kompetenciákat, melyeket hivatalba lépésétől gyakorolt.

Január elsejétől, a minisztérium belső szerkezeti felépítésének átalakítása után mindössze a nemzetiségi iskolákkal és néhány az inkluzív oktatással kapcsolatos jogkör maradt Krajňáknál. Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a tegnapi egyeztetések alapján a jelenleg Krajňák alá tartozó nemzetiségi oktatással foglalkozó osztály főosztállyá alakulhat, amely alá két osztály: a nemzetiségi oktatás és az inkluzív oktatás osztályai tartoznak majd. „Feltételünk, hogy ennek az osztálynak hatása legyen az oktatásügyre az óvodáktól egészen az egyetemekig. Ennek az volna az előnye számunkra, hogy a főosztály igazgatója minden minisztériumi tárgyaláson részt venne. Minden releváns információhoz első kézből jutna” – magyarázta a Híd elnöke. Azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy ki kerülhet ennek a főosztálynak az élére. Pusztán annyit közölt, hogy már van jelöltjük a posztra, és az illető már a minisztériumban dolgozik. A korábbi osztályvezető, Prékop Mária szerepét firtató kérdéseinkre nem válaszolt.

Az új főosztállyal kapcsolatos elképzeléseket Bugár szerint a párt még a héten kidolgozza, és eljuttatja a tárcavezetőnek. A Híd elnöke nem tekinti visszalépésnek, hogy államtitkára cserébe az új főosztályért nem kapná vissza a regionális iskolahálózattal kapcsolatos jogköröket, mert szerinte a nemzetiségi oktatást ezzel még magasabb szintre tudják emelni. „Ha sikerül létrehozni az új főosztályt, azzal nagyobb lehetőség nyílik majd a közoktatási törvényben külön kezelni a nemzetiségi oktatásügyet” – mondta a pártelnök.

Bugár Béla azt állítja, számukra sokkal fontosabb, hogy stabilizálják a nemzetiségi oktatásügy helyzetét, vagy a romák és az elmaradott régiókban az inkluzív oktatást, mint az, hogy az államtitkáruk minden jogkört megtartson, de a főosztály vezetője nem lehet jelen minden egyes tárgyaláson. Bugár szerint csak akkor tudják befolyásolni a történéseket, ha a főosztály vezetője minden szakmai egyeztetésen ott lehet.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »