Nemzetközi szervkereskedő-hálózat izraeli működtetőjét fogták el Cipruson

Nemzetközi szervkereskedő-hálózat izraeli működtetőjét fogták el Cipruson

Cipruson az Interpol körözése alapján letartóztattak egy 68 éves izraeli férfit, aki nemzetközi szervkereskedő-hálózatot működtetett Európában. Koszovó 2008-ban már kérte a kiadatását Izraeltől, ám nyolc esztendős időhúzás után a zsidó államban mindössze nyolc havi börtönre ítélték. Közben Oroszország is kérte a bűnöző letartóztatását és kiadatását, s ennek alapján fogták el 2018 első napjaiban Cipruson – írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.

Mose Hárél (68) egy török és több koszovói „orvos” közreműködésével több mint tíz esztendővel ezelőtt nemzetközi emberi szervkereskedő-hálózatot működtetett Európában. A lelketlen bűnözők az emberi szervek eltávolítását, majd beültetését Koszovó területén végezték. A módszerük az volt, hogy a szegényebb európai országok anyagilag megszorult polgárainak testéből kioperálták a belső szerveket, leginkább a vesét, majd azt több tízezer dollárért beültették a jómódú pácienseikbe. A nemzetközi elfogatóparancsban az is áll, hogy az „orvosok”, illetve az izraeli bandavezér majdnem mindegyik „donorukat” alaposan rászedték, mert vagy nem fizettek nekik, vagy az előre kialkudott összegnél jóval kevesebbet.

Hírdetés

A történet tragikomikus mozzanata visszanyúlik 2008-ra, amikor is egy izraeli páciens számára Törökországból rendeltek Koszovóba egy „vesedonort”. A szervét kivették, majd a felépülése előtt hazautaztatták volna. A pristinai repülőtéren azonban a „donor” összeesett, s akkor derült fény a bűnbanda tevékenységére. A koszovói rendőrség azonnal letartóztatta a balkáni országban tartózkodó izraeli Mose Hárélt, megkezdődött a kihallgatása, ám közben megérkezett Izraelből az édesanyja haláláról szóló gyászhír. Elkezdődött az ilyenkor szokásos nemzetközi ráhatás, mire a koszovóiak Hárélt hazaengedték a temetésre azzal a föltétellel, hogy utána azonnal visszatér… Persze hogy nem ment vissza Koszovóba, hanem e helyett nyolc év időhúzás után, 2016-ban az izraeli bíróság nyolc havi börtönbüntetésre ítélte a szervkereskedő bandavezért.

Csakhogy időközben Oroszország is nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az izraeli bűnöző ellen, miután orosz állampolgárokat is megkárosított. Mose Hárél 2017 végén kiszabadult az izraeli börtönből, s ez év legelején azonnal Ciprusra utazott, hogy rendezzen egy „üzleti ügyet” egy ottani személlyel. Ám az oroszok által kiadott elfogató parancs értelmében a határon lefogták, őrizetbe vették, s várják, hogy Moszkva még mindig ragaszkodik-e a kiadatásához. A ciprusi börtönből közben Hárél segélykiáltásokat küld Izraelbe, állítván, hogy könnyen megölhetik. Azt is közölte, hogy a cellatársai máris alaposan helybenhagyták, amikor megtudták, hogy szegény emberek szerveivel kereskedett.

El-Kudszi – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »