Népességfogyás fenyegeti Szlovákiát

Népességfogyás fenyegeti Szlovákiát

PRÁGA, POZSONY. Csehország lakosságának várható élettartama magasabb, mint Szlovákia lakosságáé, ugyanakkor a cseh társadalom lényegesebben elöregedett. Míg Csehország lakosságának átlagéletkora 42 év, addig Szlovákiáé mintegy 1 év és 8 hónappal alacsonyabb. A csehek kevésbé vágynak a házaséletre, és gyakrabban is válnak. Csehországban ezzel együtt több gyermek születik házasságon kívül, mint Szlovákiában. Mindez a Cseh Statisztikai Hivatal (ÈSÚ), a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala (ŠÚ SR) és az Eurostat adataiból derül ki.

Csehország lakosainak száma 2017 június végén 10,54 millió, míg Szlovákiáé 5,44 millió fõ volt. Csehország lakossága az Európai Unió mintegy 2, míg Szlovákiáé hozzávetõleg 1 százalékát alkotja.

Átlagéletkor

Mindkét ország lakossága elöregedõben. A csehországi lakosság ugyanakkor még mindig idõsebb, mint a szlovákiai. Ugyan mindkét államban a 15 évig terjedõ korosztály képviselõi alkotják a népesség mintegy 15 százalékát, az idõsek aránya azonban nyugati szomszédainknál magasabb. A 65 öv felettiek aránya a populáció mintegy 18 százalékát alkotják, szemben Szlovákiával, ahol ebben a vonatkozásban nagyjából 14 százalékról beszélhetünk. A 2015-ös esztendõben a csehországi lakosság felének átlagéletkora elérte a 41,1 évet, míg Szlovákiában a népesség fele 39 évnél idõsebb volt. A csehországi átlag tavaly 42, a hazai 40,37 év volt.

Várható élettartam

Az 1989 óta eltelt idõszakban az egykori Csehszlovákia mindkét felében emelkedett a várható élettartam. A demográfiai adatok szerint közvetlenül az ország 1993-as kettéválását követõen a szlovákiai férfiak átlagéletkora 68,3, a nõké pedig 76,7 év volt. Csehországban ugyanez 69,3 év volt a férfiak és 76,4 év a nõk esetében. Tavaly a cseh férfiak várható élettartama 76,2, míg a cseh nõké 82,1 év volt. Szlovákiában a férfiak tavalyi évi várható élettartama 73,7, a nõké pedig 80,4 év volt. Szlovákiában 100 férfira 105 nõ esik, míg Csehországban 104.

Házasságkötések száma

A szlovákiai emberek a csehországiaknál jobban vágynak házasságra. Szlovákiában az 1000 fõre esõ házasságkötések száma meghaladja az 5-öt, míg Csehországban 5-nél kevesebb. Nyugati szomszédainknál 10 ezer fõre 24 válóper jut, addig Szlovákiában „csak” 18. Csehországban a gyermekek közel fele házasságon kívül születik (2016-ban 48,6 százalék). Szlovákiában az arány 40,2 százalék.

Születendõ gyermekek száma

Csehországban összességében valamivel több gyermek születik, hiszen 1000 fõre tavaly 10,7 újszülött jutott, míg Szlovákiában 10,25. Bár Csehországban magasabb a születések, mint az elhalálozások száma, a népességnövekedés mögött elsõsorban nem a csehek, hanem a külföldi lakosság áll. Csehország vonzóbb a számukra, mint Szlovákia, így 10 ezer csehországi lakosra 24 idegen jut, míg Szlovákiában 9.

Prognózis

A csehországi és szlovákiai demográfiai elõrejelzés az Eurostat adatai szerint a jövõben is eltérõ lesz a két ország vonatkozásában. Míg Csehországban népességnövekedés várható, addig idehaza jelentõs népességcsökkenésre van kilátás. A század közepére Csehország lakosságának száma a becslések szerint meghaladhatja a 11,07 milliót, míg Szlovákiáé alig éri majd el a 4,87 millió fõt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »