Netanjahu-látogatás – keményen bírál az ellenzék

A Jobbik arra kíváncsi, mi történt a színfalak mögött

A Jobbik arra kíváncsi, hogy a színfalak mögött miben állapodott meg, “miről egyezkedett” Orbán Viktor magyar és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök – közölte Bana Tibor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kedden.

A Jobbik vitatta, hogy a két kormányfő találkozója történelmi jelentőségű lenne, ha azon hivatalosan semmilyen érdemi megállapodás, döntés nem született még tervezet formájában sem.

“A világ két legkorruptabb kormányfőjének közös sajtótájékoztatójából ugyanis semmi konkrétumra nem derült fény” – fogalmazott Bana Tibor, aki a háttérben történteket firtatta.

MSZP: a két ország közötti jó viszony nemzeti ügy, de Netanjahu részévé vált a kormányzati kampánynak

Az MSZP szerint Magyarország és Izrael hagyományosan szövetsége egymásnak, a két ország közötti hosszú távon fenntartható jó viszony nemzeti ügy. A szocialisták bírálják Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, mert olyan kijelentéseket tett, amellyel részévé vált a magyar belpolitikának, a kormány kampányának.

Erről Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségének tagja beszélt kedden Budapesten sajtótájékoztatón Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök látogatásával kapcsolatban.

Az ellenzéki politikus szerint a két ország közötti jó viszony felül áll a pártok közötti vitákon és azt kívánta, hogy a két miniszterelnök találkozója kölcsönösen jó legyen mind a két országnak.

Hozzátette: elítélik azt, hogy Benjámin Netanjahu partnere kíván lenni Orbán Viktor miniszterelnöknek egy olyan belpolitikai kampányban, amelynek középpontjában “az ellenségkeresés, az uszítás, a hergelés és a népbutítás áll”.

Sajnálják, hogy ez olyan időszakban történik, amikor “a gonosz és ostoba kormányzati kampány” szítja a magyarországi antiszemitizmust – közölte, hozzátéve, azt is sajnálják, hogy a miniszterelnök kijelentései a magyarországi zsidóság körében csak fokozzák a bizonytalanságot.

“Értjük mi, hogy a két miniszterelnök közös főtanácsadója, Arthur Finkelstein két helyre is eladta a gyűlöletterméket, ugyanakkor nagyon reméljük, hogy kettejük találkozójának nem csak a hergelés lesz az egyetlen eredménye” – fogalmazott.

Bárány Balázs beszélt arról is, hogy sajtóhírek szerint Orbán Viktor “propagandalevelet” küld a határon túli választóknak, hogy az 2018-as választáson való részvételhez szükséges regisztrációra biztassa őket.    

Hozzátette: nem igazságos, hogy ez a lehetőség csak a jelenlegi miniszterelnök számára adott. Szerinte a választások tisztasága és az esélyek egyenlősége megköveteli, hogy ez a lehetőség rendelkezésére álljon “Orbán Viktor legfőbb kihívójának, Magyarország leendő miniszterelnökének, Botka Lászlónak” is.
Arra szólította fel a kormányt a választások tisztaságára való tekintettel, az MSZP számára is tegye elérhetővé a határon túli választók postacímét.

DK: az izraeli miniszterelnök egy “bűnös politikai hazárdjáték részeként” járt itt

A Demokratikus Koalíció (DK) értékelése szerint Benjámin Netanjahu egy “bűnös politikai hazárdjáték részeként” látogatott Magyarországra.

Ara-Kovács Attila, az ellenzéki párt elnökségi tagja keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: noha az izraeli és a magyar miniszterelnök különbözően látja a világot, érdekeik azonosak: “egy autoriter, a demokráciát lebontani kész politika megvalósítása”.

Szóvá tette, hogy a látogatás nem a jó gazdasági, kulturális kapcsolatoknak szól, hanem “beiratkozás egy klubba, amelynek Putyin, Erdogan és Orbán a tagjai”.

Ara-Kovács Attila úgy vélte: elengedhetetlen lett volna, hogy Benjámin Netanjahu elítélje az antiszemita indulatokat keltő magyar aktuálpolitikát, szerinte efelett nem lehet szemet hunyni szavazatokért cserébe.

Azt kérte: a demokratikus pártok, szervezetek bojkottálják a két kormányfő hivatalos programjait.

LMP: a látogatástól nem várható a hatékonyabb nemzeti érdekérvényesítés a világpolitikában

Az LMP szerint bár van nemzetközi politikai jelentősége az izraeli miniszterelnök budapesti látogatásának, de attól nem várható, hogy Magyarország hatékonyabban tudja majd a nemzeti érdekeit a világpolitikában képviselni.

Ungár Péter, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten sajtótájékoztatón Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök budapesti látogatására reagálva azt mondta, önmagában a kormányfő látogatása nem probléma. A probléma a magyar külpolitikával van – folytatta -, azzal, hogy a Magyarországgal szövetséges államok vezetői nem jönnek Budapestre.

Úgy látta, hogy a keleti és a déli nyitás után elérkezett a pillanat a nyugati nyitásra, arra, hogy Magyarország aktív, alakító módon, a nemzeti érdeket képviselve részt vegyen a szövetségi rendszereiben, a NATO-ban és az EU-ban.

Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy a magyar és az izraeli miniszterelnök is egyre inkább elszigetelődik a nemzetközi színtéren és az egymással való kapcsolattartásban próbálják ezt az elszigetelődést feloldani.

Az a semmitmondás, amit a találkozó utáni nyilatkozatokban lehetett tapasztalni, azt mutatja, hogy a kétoldali kapcsolatok nem fognak jelentős részben hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarország a nemzeti érdekeit hatékonyabban tudja a világpolitikában képviselni – mondta.

Szólt arról is, hogy Orbán Viktor a visegrádi országok együttműködését kibővítve próbál meg a világpolitika alakítójaként feltűnni. De még a V4-en belül sem tudta a nemzeti érdeket képviselni – hangoztatta Ungár Péter, aki szerint a magyar miniszterelnök három évig nem tudta elérni azt Szlovákiánál, hogy Dunaszerdahelyen a magyar nyelvű helységnévtáblák is kint legyenek, és azt sem vetette fel, miért büntetik Szlovákiában a kettős állampolgárságot.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »