Nigériai bobcsoda amerikai háttérrel

Nigériai bobcsoda amerikai háttérrel

Minden olimpiának megvannak a különleges szereplői, februárban Phjongcshangban a nigériai női bobcsapat lesz az egyik üde színfolt. Hazájukat eddig senki sem képviselte még a téli játékokon, Afrikából is csak nyolc ország szerepelt mostanáig mindösszesen.

Igaz, az ő történetük annyira azért nem szívszorító, mint a jamaicaiaké volt 1988-ban, amelyet a Jég veled! című filmből ismerhetett meg a széles nyilvánosság. Kormányosuk, Seun Adigun nigériai szülőktől született Chicagóban, s miként sokakkal megtörtént már, ő is atlétából lett bobos – Afrika-bajnok gátfutó volt, a 2012-es olimpián is szerepelt –, csakúgy, mint két társa, a szintén Amerikában élő Ngozi Onwumere és Akuoma Omeoga. (A kettes bobban egyikük lesz majd a második helyre behuppanó ember, a fékező.)

Adigun 2016-ban kezdett bele álma megvalósításába, ő verbuválta a csapatot, és együtt alapították a nigériai sportági szövetséget is. – Ha tudtam volna az elején, mivel jár ez, lehet, hogy bele sem vágok – mondta Omeoga az AJPlus.net portálnak. 150 ezer dollárosra taksált költségvetésük felét, átszámítva mintegy 20 millió forintot közösségi finanszírozással gyűjtötték össze; csaknem ötszáz ember adakozott. Megnyertek neves szponzorokat is, például a Visát.

  

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »