”Nincs ennél nagyobb ajándék! Ez a legigazságosabb és leghelyesebb lépés. Köszönjük, barátom!”

Izrael állam kikiáltásának hetvenedik évfordulójára való tekintettel Washington már az idén májusban végrehajtja a követség átköltöztetését Tel-Avivból, miután tavaly december 6-án Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának – írja az MTI.

A Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint pénteken értesítik az amerikai kongresszust az eredetileg 2019-re ígért költöztetés időpontjának előrehozásáról.

Hírdetés

Izrael április tizenkilencedikén estétől másnap estig ünnepli a függetlenségi napot, az ország 1948. május tizennegyedikén kikiáltott függetlenségének évfordulóját. Az új határidő jelentős változást jelent, mert korábban Rex Tillerson amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy csak évek múlva hajtják végre a külképviselet áthelyezését, majd Mike Pence elnökhelyettes a múlt hónapban 2019 végére ígérte a költöztetést.

Az új követség Jeruzsálem Arnona negyedében eleinte csak néhány konzuli feladatokat ellátó irodából és David Friedman nagykövet rezidenciájából áll majd, és csak néhány fős személyzet dolgozik majd benne – írta Twitter-üzenetben a döntést elsőként köszöntő Jiszrael Kac közlekedési miniszter Donald Trump amerikai elnöknek címezve mondandóját: „Nincs ennél nagyobb ajándék! Ez a legigazságosabb és leghelyesebb lépés. Köszönjük, barátom!”

Péntek délután az amerikai külügyminisztérium hivatalosan is bejelentette, hogy az új nagykövetség májusban költözik át, Izrael megalapításának 70-ik évfordulója alkalmából. A nagykövetség kezdetben az amerikai konzulátus épületében működik majd, de 2019 végéig teljesen új épületbe költözik majd. A State Department (külügyminisztérium) közlése szerint már keresik a végleges helyet.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »