Nógrádi: Elkezdődött a német belpolitika élet-halál harca

Sokak szerint főleg Angela Merkel megmentéséről is szól a migrációs minicsúcs Brüsszelben,. Egy olyan közös nyilatkozat lehet a cél, ami elsimíthatja a német belpolitikai konfliktust. A belügyminiszter pénteken már a kormánykoalíció felbomlásával riogatott – a témában Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő nyilatkozott az M1 műsorában.

Egyesek szerint nem csak a mini csúcs, de Albánia is megmentheti Angela Merkelt, ugyanis az albán belügyminiszter a kancellárral való találkozásán kimondta, hogy szükség esetén szívesen átalakítják az országot egy migránsbefogadó központtá.

Nógrádi György szerint Albánia célja ezzel, hogy minél előbb belépjenek az Európai Unióba. Azt is megjegyezte, hogy rendkívül nagy a nyomás, hogy valaki végre elfogadja Merkel elképzelését és Merkel politikailag életben maradjon. Hozzátette, úgy néz ki, erre vállalkozott most Albánia, de ennek meg lesz az ára.

Hírdetés

Azt már Angela Merkel is elismerte, hogy a csúcson nem fog semmilyen döntés születni és Európa kettészakadt a migráció kérdésében. Horst Seehofer két hetet adott Angela Merkelnek a migránsügyi vita európai megoldására. Sokan azt javasolták, folytassák a csúcsot ősszel, de Seehofer erre semmiképp sem hajlandó – jegyezte meg a biztonságpolitikai szakértő.

Nógrádi György igazat adott Merkel azon állításának, mely szerint nincs egységes Európa, ugyanis jól látszik, hogy van néhány ország, akik mögötte állnak – a középhatalmak közül például Franciaország és Spanyolország –, de egyre több tagország száll szembe a merkeli elképzeléssel, most már például Olaszország is.

Úgy véli, elkezdődött a német belpolitika élet-halál harca, amely azért rossz Európára nézve, mert Európát Németország vezeti. Azt is elmondta, hogy Európát teljesen leköti a migrációs kérdés megoldása, így nem tud foglalkozni például a világgazdaság gyors átrendeződésének a kérdésével, amelyben jó lenne, ha Európa is előre tudna haladni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »