Nógrádi: Helmut Kohl nagyon szerette a magyarokat

Elhunyt pénteken Helmut Kohl. A Kossuth Rádió 180 perc című műsora Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel emlékezett a volt német kancellárra.

Helmut Kohl a II. világháború végén 15 éves volt; számára felszabadítást hoztak az amerikaiak – jelentette ki Nógrádi György a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: hihetetlenül érdekes életút áll a volt kancellár mögött. Kohl egész életét a CDU-ra tette és mindent megtett, hogy kancellár legyen – tette hozzá.

Nógrádi György arról is beszélt, Antall Józseffel és Orbán Viktorral kiváló kapcsolata volt – tette hozzá.

A szakértő arról is beszélt, hogy bár Gorbacsov tényleg támogatta a német egységet, de mindig mindenért pénzt kért. „De Kohlnak volt annyi esze, hogy minden pénzt megadott, mert tudta, most lehet végrehajtani a német egységet” – fogalmazott Nógrádi György.

Mécsesek égnek Helmut Kohl volt német kancellár óriásportréja mellett a politikus lakóházánál a délnyugat-németországi Oggersheimben 2017. június 18-án este. (MTI/EPA/Ronald Wittek)

 

Kiemelte: Kohlt halálakor kezdték el értékelni. Határozatot is hoztak arról, hogy nevezzenek el róla utcát, és most mondta el először fia, hogy 7 éve nem tudott beszélni apjával, mert második felesége nem engedte.

A CDU-ból Helmut Kohlt senki nem kereste fel, de Orbán Viktor megkereste, és könyvének magyarországi kiadását vitte el neki. Ám Kohl magányosan halt meg – fűzte hozzá Nógrádi György.

A szakértő arról is beszélt, hogy Kohl szeretett volna Magyarországra jönni előadást tartani, hiszen nagyon szerette a magyarokat, és mindig elmondta: Magyarország volt az, aki az első téglát a falból kiverte.

Pártja meg akarta buktatni, majd több mint 90 százalékkal újraválasztották, miután a magyarok megnyitották a határt. 16 éves kancellárságából a német újraegyesítés azt jelentette, hogy a neve örökre fenn fog maradni – húzta alá Nógrádi György. Kiemelte: Kohl hitt abban, hogy Európa egységes.

Helmut Kohl az utolsó nagy európai politikusa volt – jelentette ki Nógrádi György.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »