Nógrádi radikális rekordra számít két hét múlva

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint a francia elnökválasztás első körében nyertes Macron második fordulós győzelme is biztosnak látszik, de valószínű, a reméltnél kisebb arányban diadalmaskodik majd. Nógrádi György becslése szerint a politikus 60 százalék körüli eredményt ér el, míg a radikális jobboldali jelölt Le Pen feljön 40 százalékra, ami élete legjobb eredménye lenne.

Magyar Menedék - Soros

A végleges adatok szerint a francia elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában az első helyen Emmanuel Macron független, centrista politikus végzett a voksok 23,75 százalékával, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje lett a második a szavazatok 21,53 százalékával. Ők ketten jutottak tovább a két hét múlva, május 7-én esedékes második fordulóba.

A harmadik helyen a konzervatív Francois Fillon 19,91 végzett, míg Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali jelölt a voksok 19,64 százalékával a negyedik helyet szerezte meg. Benoit Hamon szocialista elnökjelölt 6 százalékot szerzett.

Új helyzet állt elő

Hírdetés

Teljes vereséget szenvedtek a hagyományos francia pártok, a szocialisták és a konzervatívok – a vasárnapi francia elnökválasztás után új helyzet állt elő. Jellemző, hogy a szocialista jelölt csak 6 százalékos eredményt ért el, amire nem volt még példa. A voksolás első köre után pedig eldőlt, hogy az új francia államfő vagy egy hölgy lesz, először, vagy egy 39 éves ember, aki az eddigi legfiatalabb elnöke lenne az ötödik köztársaságnak – erről beszélt az M1-en Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Győztes mozgalom a semmiből

Nógrádi György megjegyezte, hogy Macron, volt szocialista párti gazdasági miniszter csupán egy éve hozta létre saját mozgalmát, és ennyi idő alatt, a semmiből győztes tudott lenni. Ez azt jelenti, hogy az elit vereséget szenvedett. Ebben a tekintetben ez a voksolás is hasonló eredménnyel zajlik, mint a Donald Trump győzelmét hozó amerikai elnökválasztás vagy az Egyesült Királyság uniós kilépésről döntő brexit-szavazás – tette hozzá.

Német-, vagy Oroszország?

Az elemző felhívta a figyelmet, hogy Macron mögé külföldön mindenki beállt, aki számít – így a német kormány valamint az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker is. Erre rímel, hogy Macron külpolitikai prioritása Németország, szemben a nemzeti frontos Marine Le Pennel, aki Oroszországgal ápol kiváló kapcsolatokat. Ezen kívül teljesen máshogy állnak az unióhoz, a schengeni határokhoz és az eurózónához is. Le Pen első lépése lenne, például, hogy győzelme esetén azonnal bevezetné az ellenőrzést Franciaország határain – tette hozzá.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »